«Λευκός καπνός» βγήκε στη σημερινή σύσκεψη για τη δημιουργία διεπαγγελματικής για τη φέτα, που πραγματοποίησαν μεταποιητές και κτηνοτρόφοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Μετά από μια συνεδρίαση, η διάρκεια της οποίας ξεπέρασε τις δυόμιση ώρες, όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην κατάθεση ενός κοινού φακέλου για τη δημιουργία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται να προχωρήσουν οι διαδικασίες, όπως η δημιουργία του καταστατικού της Οργάνωσης, ενώ εντός 2 εβδομάδων, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση όλων των πλευρών στη Λάρισα.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε και η κατανομή των 11 εδρών που έχει ως εξής: 4 έδρες παίρνει ο ΣΕΒΓΑΠ, 2 η ΠΕΚ, 2 η ΣΕΚ 1 ο ΟΔΙΠΑΦ (Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ), μια έδρα οι τυροκόμοι Θεσσαλίας και μια η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Στη συνάντηση, έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, ο Αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας “Δωδώνη” και μέλος στο ΔΣ του ΣΕΒΓΑΠ, Ιωάννης Βιτάλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒ-ΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Στέργιος Κύρτσιος και ο Πρόεδρος τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, Νίκος Τάχας.
«Είναι μια ιστορική μέρα για την αιγοπροβατοτροφία» είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας και πρόσθεσε «θα δουλέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να πάρουμε την έγκριση από το υπουργείο, για να περισώσουμε ότι έμεινε. Η αιγοπροβατοτροφία είναι σε κατάρρευση και θεωρώ ότι εάν συντομεύσουμε τον φάκελο και εγκριθεί η διεπαγγελματική και τεθεί σε λειτουργία, κάτι θα προλάβουμε (σ.σ. να περισώσουμε)».
Για «σημαντικό βήμα» στην κατανόηση των δύο πλευρών έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας “Δωδώνη”, Ιωάννης Βιτάλης και δήλωσε πως στόχος είναι «να διαφυλάξουμε τη φέτα και να την προωθήσουμε στο εξωτερικό» καθώς «και να αποφύγουμε τα προβλήματα που έχει σήμερα η ελληνική βιομηχανία και το μέλλον της φέτα να είναι καλύτερο από το σημερινό».
Για υποχωρήσεις εκατέρωθεν, που όμως είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στη φέτα μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος σημειώνοντας πως «είναι πολύ σημαντικό και για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τη μεταποίηση και το κυριότερο για τη φέτα που αυτή καλούμαστε να στηρίξουμε, να την προωθήσουμε και να φτάσει με κάθε τρόπο στα πέρατα του κόσμου».
«Είναι μια συμφωνία με αμοιβαία υποχώρηση όλων των πλευρών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ-ΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος συμπληρώνοντας οτι όλες οι πλευρές «κοιτάξανε το προϊόν και δεν κοιτάξανε το ιδιωτικό συμφέρον. Ελπίζω με τα ίδια κριτήρια να λειτουργήσει και η διεπαγγελματική για να πάρει πραγματικά το προϊόν και την αξία που του αξίζει».
«Επιτέλους μετά από μια μακροχρόνια προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων βγήκε «λευκός καπνός» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος και πρόσθεσε «τώρα ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια για την προστασία και την υπεράσπιση της φέτας και θα κάνουμε τα πάντα για δούνε και μια άσπρη μέρα οι κτηνοτρόφοι».
Για ένα μακρύ δρόμο πολλών ετών που είχε ως κατάληξη τη συμφωνία όλων των πλευρών για τη δημιουργία διεπαγγελματικής μίλησε ο Πρόεδρος των τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, Νίκος Τάχας υποστηρίζοντας πως απώτερος σκοπός είναι να «παίρνει το προϊόν την αξία που του αρμόζει στην αγορά».