Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά σήμερα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μέτρων για να βοηθήσουν τις οικονομίες της να ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μία διαμάχη μεταξύ της Ιταλίας και της Ολλανδίας, σχετικά με τους όρους που πρέπει να συνοδεύουν τις πιστώσεις από την Ευρωζώνη στα κράτη-μέλη που μάχονται κατά την πανδημίας, μπλόκαρε την πρόοδο για το πακέτο βοήθειας ύψους μισού τρισ. ευρώ.
Η υπερχρεωμένη Ιταλία, μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, διεκδικεί μεγαλύτερη οικονομική στήριξη, περιλαμβανομένης κάποιας μορφής αμοιβαιοποίησης του χρέους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει καλύψει την Ευρωζώνη με περισσότερο φθηνό χρήμα για να βοηθήσει την ανάκαμψη και διεύρυνε το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων για να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού των χωρών, δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αυξήσουν τη δημοσιονομική στήριξή τους.
Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε έως και 20 μονάδες βάσης (0,2 της ποσοστιαίας μονάδας) στις αρχές της σημερινής συνεδρίασης, φθάνοντας στο 1,748%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Μαρτίου, πριν υποχωρήσει στη συνέχεια.
Η απόδοση των 2ετών ιταλικών τίτλων αυξήθηκε έως και 22 μονάδες βάσης, ενώ στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο 0,72%, με την αύξησή της να περιορίζεται στις 14 μονάδες βάσης. Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε σε πάνω από τις 200 μονάδες βάσης.
Στέλεχος της Nordea ανέφερε ότι η ΕΚΤ, τουλάχιστον κατ’ ιδία, θα ήταν ευτυχής με μία αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, ενόσω αυτή δεν θα ήταν δραματική, για να στείλει ένα μήνυμα στους υπουργούς της ΕΕ ότι πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τη δημοσιονομική στήριξη. Οι ιταλικές αποδόσεις εκτινάχθηκαν πάνω από το 3% τον περασμένο μήνα, αλλά τα μέτρα που πήρε η ΕΚΤ τις επανέφεραν σε χαμηλά επίπεδα.
Οι αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου δεν σημείωσαν, ως επί το πλείστον, μεταβολές, αν και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,89%. Οι γερμανικές αποδόσεις μειώθηκαν κατά 2 μονάδες βάσης στο -0,335%, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν κάποια ασφάλεια στα ευρωπαϊκά ομόλογα με το υψηλότερο αξιόχρεο.