Με δραματικούς τόνους ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ περιέγραψαν την κατάσταση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, στη διαδικασία ακρόασης φορέων, στη Βουλή, όπου συζητούνται οι δύο τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από την επιδημική κρίση και τα μέτρα επανεκκίνησης και επιστροφής στην κανονικότητα.

«Ζούμε μεγάλη αγωνία, για ένα αύριο, όχι απλά ευελιξίας της εργασίας αλλά πλήρους επισφάλειας» ανέφερε ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ. Όπως είπε, τα στοιχεία που λαμβάνει καθημερινά η ΓΣΕΕ από τις οργανώσεις της, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη της, αλλά και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι απογοητευτικά για την κατάσταση στον εργασιακό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΓΣΕΕ διεκδικεί σταθερή εργασία για όλους με ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι έδειξαν πλήρη κατανόηση στην αναχαίτιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν μπορούμε τώρα να μη δείξουμε τον μεγάλο κίνδυνο για την επόμενη ημέρα» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ που μίλησε για εκτεταμένα φαινόμενα με γενικευμένες παραβιάσεις στο ωράριο εργασίας, για ψευδείς αναστολές των συμβάσεων εργασίας, ανεξέλεγκτη τηλεργασία με πλήρη κατάχρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, εργασία τις ημέρες υποχρεωτικής ανάπαυσης, γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές.

«Ακόμη και αν υπάρξει ανάταξη της οικονομίας, πάμε σε απορρύθμιση της εργασίας και μεγάλη επισφάλεια. Το κόστος -και αυτό είναι σίγουρο, δεδομένου ότι η εργοδοσία είναι ανεξέλεγκτη- θα το πληρώσει ο εργαζόμενος» σχολίασε ο κ. Καραγεώργος και επισήμανε ότι έγινε αναστολή προαναγγελίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των εργασιακών μεταβολών, γεγονός που ακυρώνει τον έλεγχο για την παραβίαση του ωραρίου εργασίας. Ζητάμε υγεία και ασφάλεια για όλους στην εργασία και εξειδίκευση των υγειονομικών μέτρων, ανά κλάδο, είπε επίσης ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.

«Στο εμπόριο, στο 87% των επιχειρήσεων, έχουμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50%. Χθες, που ξεκίνησε η εστίαση, τα αποτελέσματα είναι δραματικά»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που επεξεργάζονται τις ΠΝΠ, ο Γιώργος Καββαθάς από τη ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος προειδοποίησε ότι ειδικά στον χώρο της εστίασης, μία στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν.

«Στο εμπόριο, στο 87% των επιχειρήσεων, έχουμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50%. Χθες, που ξεκίνησε η εστίαση, τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Σε ό,τι αφορά στον κλάδο αμιγώς της εστίασης, ο κύκλος εργασιών είναι κάτω σε ποσοστό 95%. Στον καφέ είναι κάτω περίπου στο 50%, μιας ημέρας πριν από την κρίση της πανδημίας» δήλωσε ο κ. Καββαθάς και επισήμανε ότι αυτό που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγορά και την οικονομία της χώρας, είναι ότι τα μέτρα έρχονται, ανά εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ένας προγραμματισμός για το επόμενο εξάμηνο. «Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ανασφάλειας στους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Ποια μέτρα και αν θα πάρει μέτρα ελάφρυνσης η κυβέρνηση.

»Αν, για παράδειγμα, θα ρυθμίσει τα ενοίκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές που ήδη έχουμε συσσωρεύσει κατά το διάστημα της πανδημίας. Όλο αυτό είναι αρνητικό κλίμα που βάζει σε αδημονία τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, με αποτελέσματα στο επίπεδο της εργασίας» διευκρίνισε και προσέθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σαφές ότι αυτό το κλίμα μεταφέρεται και στην αγορά εργασίας και εδώ θα έχουμε -που απευχόμαστε βέβαια- κύμα απολύσεων, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη μέρα».

«Θα θέλαμε από την πλευρά της κυβέρνησης έναν σχεδιασμό, για την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλοι ταξιδεύουμε πάνω σε ένα καράβι σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά δεν είναι δυνατό να μην έχουμε χαράξει τη ρότα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο που θα ξέρουμε» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνοντας πως «ακόμα και με το άνοιγμα των επιχειρήσεων, και εκεί έχουμε τεράστια προβλήματα. Κανείς μας δεν ξέρει τι γίνεται. Την ίδια ώρα βλέπουμε τα εστιατόρια και τα συναφή καταστήματα ότι άνοιξαν χθες, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαμε ταυτόχρονα συνωστισμό σε πλατείες».

Η ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ο κ. Καββαθάς έχει θέσει άξονες τους οποίους πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση, όπως η χρηματοδότηση και η ρευστότητα. «Το 70% των επιχειρήσεων έχουν πρόβλημα ρευστότητας, τα προγράμματα χρηματοδότησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται σε ποιο σημείο είναι η οικονομία, και μας αντιμετωπίζουν λες και έχουμε κέρδη» εκτίμησε και επισήμανε ότι, καθώς αλλάζει η τεχνολογία, πλέον χρειάζεται κατάρτιση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ μίλησε για ατολμία από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες ζουν στον δικό τους κόσμο. «Έχουμε ζητήσει να κληθούν οι τράπεζες και να μας πουν πού έδωσαν δάνεια. Πρέπει να είναι απευθείας η χρηματοδότηση από το κράτος, έστω και αν είναι αυτά τα χρήματα δανεικά. Οι τράπεζες λειτουργούν σαν η χώρα να μην πέρασε από δεκαετή κρίση» σχολίασε ο κ. Καββαθάς.

Με την επισήμανση ότι οι εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις, έχουν χάσει πάνω από το μισό του χρόνου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εξώσεις επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Εργασίας, υπογράμμισε ότι «οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης, διότι οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, στο σύνολο του μισθού».

«Είναι προτιμότερο να προχωρήσει σε επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι και όχι να εξευτελίζονται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κατάργηση όλων των αντεργατικών πράξεων» και επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, ζήτησε το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής.

«Οι μόνοι που έχουν λόγο να πανηγυρίζουν είναι οι μεγαλοξενοδόχοι» είπε ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου σημειώνοντας ότι οι ξενοδόχοι από τις 23 Μαρτίου, που ανεστάλη η λειτουργία των ξενοδοχείων, «δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντ από όσα εισέπρατταν επί 7 ολόκληρα χρόνια».

«Ο πρωθυπουργός δεν μπήκε στον κόπο να συζητήσει με κάποιον μάγειρα ή καμαριέρα για να του πουν πως θα ζήσουν ολόκληρο το 2020 με 1.500 ευρώ, μέχρι τον επόμενο Μάιο. Οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν χρήμα να ζήσουν 100 ζωές, αλλά οι εργαζόμενοι του κλάδου ούτε μια ακόμη μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων διότι «τα μέτρα που πάρθηκαν και θα παρθούν το επόμενο διάστημα, δεν θα είναι προσωρινά αλλά θα εφαρμόζονται συνδυαστικά».

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη σε κάθε περιοχή της χώρας, με απαίτηση την κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ» κατέληξε και ζήτησε απαγόρευση των πλειστηριασμών, μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολή καταβολής δόσεων δανείων, φορολογικών οφειλών. Ζήτησε επίσης άμεση επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 ως εποχικοί, συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα ξενοδοχεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης