Η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του αμερικανικού προέδρου Donald Trump χτυπά τις αναδυόμενες αγορές, με τις μετοχές της περιοχής να υποχωρούν πάνω από 1%, ενώ τα βραζιλιάνικα assets δέχονται ένα επιπλέον χτύπημα από το νέο πολιτικό σκάνδαλο που φαίνεται να συγκλονίζει τη χώρα.

Το δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών υποχωρεί για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και ρωσικές μετοχές σε όρους δολαρίου καταγράφουν από τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 1,6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές των αναπτυσσόμενων αγορών πήραν τη σκυτάλη από τη Wall Street, όπου ο Dow Jones και ο S&P 500 υποχώρησαν 1,8% χθες, μετά από αναφορές ότι ο Trump προσπάθησε να παρέμβει σε μια ομοσπονδιακή έρευνα, θέτοντας αμφιβολίες για το εάν οι πολιτικές του υπέρ της ανάπτυξης μπορούν να εφαρμοστούν, και αυξάνοντας την πιθανότητα παραίτησής του.

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών δέχονται επίσης ισχυρό χτύπημα, με το ραντ της Νοτίου Αφρικής, την λίρα της Τουρκίας και το πέσο του Μεξικού να σημειώνουν σημαντική πτώση επίσης για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, υποχωρώντας έως και 2% έναντι του δολαρίου.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας και της Νότιας Αφρικής αγγίζουν το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρούβλι σημειώνει πτώση σχεδόν 1% στην τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου βαραίνει το νόμισμα.

Εν τω μεταξύ, νέο σκάνδαλο διαφθοράς χτυπά την Βραζιλία με επίκεντρο τον πρόεδρο της χώρας Μάικλ Τεμέρ, γεγονός που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την τεράστια όρεξη των επενδυτών για τα assets της χώρας.

Ήδη, ο δείκτης iShares MSCI Brazil υποχωρεί περισσότερο από 12%, ενώ το ρεάλ σημειώνει πτώση στην αγορά των futures, της τάξης του 6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα O Globo ανέφερε ότι ο Τεμέρ έδωσε το Ok σε μια προσπάθεια δωροδοκίας του πρώην προέδρου της Βουλής Εντουάρντο Κούνια για να μην καταθέσει για μία υπόθεση η οποία θα “έκαιγε” τον Τεμέρ.

Στην αγορά πετρελαίου, οι τιμές του αργού υποχωρούν καθώς η αγορά παρέμεινε επαρκώς εφοδιασμένη με αργό παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων εξαγωγέων να περιορίσουν την παραγωγή και να στηρίξουν τις τιμές.

Το αργό πετρέλαιο Brent υποχωρεί κατά 17 σεντς στα 52,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται 16 σεντς χαμηλότερα στα 48,91 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός σημειώνει άνοδο 2%, το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα από το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο.
Η τιμή spot διαμορφώνεται στα 1263,06 δολ. η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια χρυσού αυξάνονται κατά 4,20 δολ. η ουγγιά στα 1262,90 δολάρια.
Νωρίτερα χτύπησαν το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου και τα 1265,04 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης