Ένσταση έναντι της αίτησης που υπέβαλε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), σχετικά με την καταχώριση της ονομασίας «Γύρος-Gyros» ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ), κατέθεσε στην αρμόδια υπηρεσία η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ).
Σύμφωνα με την ΕΔΟΚ τυχόν καταχώριση της ονομασίας «ΓΥΡΟΣ» με τη συνταγή που περιγράφεται στην αίτηση του ΣΕΒΕΚ «δεν τεκμηριώνονται επαρκώς οι προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθούν οι παραγωγοί και κύρια του είδους και των χαρακτηριστικών των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών η συστατικών» ενώ αντίθετα «στο βασικότερο κομμάτι των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών δημιουργεί σύγχυση».
Επίσης αναφέρεται πως στην αίτηση που έχει καταθέσει ο ΣΕΒΕΚ, «η έννοια “ΓΥΡΟΣ ή GYROS” ζητείται να συνδεθεί με μία ελλιπή συνταγή παρασκευής, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση της προέλευσης του κρέατος από τη χώρα που γέννησε το ιδιότυπο αυτό προϊόν ενώ επιπλέον, δημιουργεί σύγχυση σχετικά με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του προϊόντος, συγχέοντάς το και με το Ντονέρ».
Ωστόσο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΔΟΚ, «η σημαντικότερη πτυχή της ένστασης, ωστόσο αφορά στον κανονισμό 1151/12 όπου, τόσο στο άρθρο 18, όσο και στην εισαγωγική του έκθεση» το οποίο και υπογραμμίζει ότι «η ύπαρξη του στοχεύει στην προάσπιση των παραγωγών και στην καλύτερη ταυτοποίηση και προώθηση εκείνων των προϊόντων τους που διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προστατεύοντας ταυτοχρόνως τους παραγωγούς από αθέμιτες πρακτικές.
Η ονομασία «ΓΥΡΟΣ», αποτελεί έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την ελληνική γαστρονομική παράδοση, όσο και με το ελληνικό χοιρινό κρέας. Προκύπτει λοιπόν ότι ο «ΓΥΡΟΣ» ως έννοια, με ότι αυτό περιλαμβάνει, δηλαδή
1) την πρώτη ύλη (ελληνικό χοιρινό κρέας),
2) τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του κρέατος και 3) τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματός του, προέρχεται από την Ελλάδα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος στην πρακτική και στη συνείδηση όλων με το χοιρινό κρέας».