«Το τέλος της ελληνικής κρίσης καταδεικνύει ότι καταφέραμε κάτι σε πολιτικό επίπεδο. Μετά από οκτώ χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, που υποστηρίχθηκε με δανειακές πιστώσεις 256 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα μπορεί αυτό το καλοκαίρι να εξέλθει του προγράμματος βοήθειας», τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο »Παρακαλώ, όχι κόκκινες γραμμές!».
Ο κ. Σεντένο επισημαίνει ότι επί του παρόντος επικρατούν σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης συνθήκες σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, ενώ τα παλαιά βάρη της κρίσης υποχωρούν σταθερά και με εντυπωσιακά ταχείς ρυθμούς…
Ωστόσο, επισημαίνει ο Σεντένο, η νομισματική ένωση παραμένει ανολοκλήρωτη, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να έχει απευθύνει παράκληση προς το Eurogroup για την επεξεργασία προτάσεων προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της ενδυνάμωσης του ESM.
Όπως επισημαίνει δε, η συζήτηση επ’ αυτών των ζητημάτων που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της αυριανής και μεθαυριανής συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες, αναμένεται να οδηγήσει στη λήψη σειράς αποφάσεων.
Ο κ. Σεντένο τονίζει δε ότι μία από τις σημαντικότερες προτάσεις αφορά στο να εξελιχθεί περαιτέρω ο ESM ένα δίχτυ ασφαλείας για την εξυγίανση των τραπεζών, ώστε να μπορεί να αναχαιτιστούν με αξιόπιστο τρόπο τυχόν επιζήμιες επιδράσεις προς στις εθνικές οικονομίες και τους φορολογουμένους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διέρχονται κρίση.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει ετοιμότητα για την έναρξη της συζήτησης περί της κοινής εγγύησης καταθέσεων στην Ευρωζώνη για την παρεμπόδιση φαινομένων τραπεζικού πανικού.
Ο Σεντένο αναφέρεται στο ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνουν ευρωπαϊκές τράπεζες και στα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν υποχώρηση του όγκου τους στο σύνολο του ευρωχώρου.
Επιπλέον, υπογραμμίζει τη σημασία της απόφασης του Μαΐου από πλευράς ECOFIN αναφορικά με τη δέσμη μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του λεγόμενου τραπεζικού πακέτου.
Πέραν αυτού, ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ διαπιστώνει στο άρθρο του ότι η εστίαση στο θέμα της τραπεζικής ένωσης και του ESM κρίνεται εκ των υστέρων ως ορθή, καθώς μέσω αυτής της πορείας μπορεί να δρομολογηθεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία και η σταδιακή οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Καταλήγοντας, ο επικεφαλής του Eurogroup τονίζει δε ότι δεν ωφελεί σε τίποτα καθένα από τα κράτη – μέλη να περιχαρακώνεται στις κόκκινες γραμμές του, καθώς η επιτυχία του ευρώ εξαρτάται από την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ απαιτείται η επίδειξη τόλμης και πραγματισμού.
Ο κ. Σεντένο σημειώνει εμφατικά στο τέλος του άρθρου του ότι «οφείλουμε να οικοδομήσουμε την νομισματική ένωση κατά τρόπο που να επιτρέπει στο σύνολο των χωρών μας να ευδοκιμήσουν. Αν δεν το καταφέρουμε, η κατάσταση θα γίνει αφόρητη. Και αυτό δεν μπορεί να συμφέρει κανέναν».