Στις ισχυρές επιδόσεις της Ελλάδας πριν την κρίση του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο Μάριο Σεντένο στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist με θέμα «Ευρωζώνη: Η αναζήτηση του “εμβολίου” για τον κορωνοϊό», με τον πρόεδρο του Eurogroup να επισημαίνει ότι σε αυτή την κρίση δεν υπάρχει τρόικα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν δωρεάν χρήματα.
«Η Ελλάδα εμφάνιζε πολύ καλές επιδόσεις πριν την κρίση του κορωνοϊού» δήλωσε ο Μάριο Σεντένο. «Είχε ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας και δεν ήταν πια η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια» πρόσθεσε.
«Μπήκε στην κρίση με σταθερή οικονομία, χωρίς δημοσιονομικές ανισορροπίες και με την επιχειρηματική δραστηριότητα να ενισχύεται. Το σοκ της πανδημίας μπορεί να την καθυστερήσει, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να τη ρίξει» ανέφερε.
Ο Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για ένα «δίχτυ ασφαλείας» που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο «για να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη και τομείς».
«Υπάρχουν τα κονδύλια» σημείωσε. «Επίσης δεν υπάρχει τρόικα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει δωρεάν χρήμα για όλους. Τα κονδύλια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση. Χρειάζονται κανόνες για τις δαπάνες» δήλωσε.
Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ταυτόχρονα ότι, αν και η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για μία τέτοια κρίση, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, η αντίδρασή της ήταν ταχύτατη.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurogroup, όλοι μας αντιδράσαμε ταχύτατα στο πλαίσιο της εντολής μας. Σε μόλις τρεις μήνες η απάντηση στην κρίση έχει φτάσει τα 3 τρισ. ευρώ».
Η κρίση αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία να αλλάξουμε τις προτεραιότητες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, να επενδύσουμε σε νέους τομείς, να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις ξένες εφοδιαστικές αλυσίδες, πρόσθεσε ο Σεντένο.