Το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο επί όλων των στοιχείων, που διευκολύνουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, σημείωσε ο Μάριο Σεντένο.
Παράλληλα ο επικεφαλής τόνισε ότι η Αθήνα παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική «ιδιοκτησία» της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι το κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη.
Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ζητήσει προληπτική γραμμή.
«Τα νέα από το δημοσιονομικό μέτωπο είναι καλά», σημείωσε, «η Ελλάδα για δεύτερο διαδοχικό χρόνο πέτυχε πλεόνασμα πάνω από 4%, ξεπερνώντας τους στόχους. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα».
Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση για το αναπτυξιακό πρόγραμμα των επόμενων ετών ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα στοιχεία της πρότασης υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική ιδιοκτησία είναι κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας».
Επανέλαβε τέλος ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα παρθούν εάν χρειαστεί στο τέλος του προγράμματος με την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με τη μεταμνημονιακή εποπτεία, θα συζητηθεί στο σημερινό άτυπο Eurogroup, που συνεδριάζει στη Σόφια.
Λόγω της άτυπης μορφής του, το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις, ωστόσο θα γίνει «εφ’ όλης της ύλης» συζήτηση για την προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Σε δηλώσεις του από τη Σόφια ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.
Επεσήμανε, ειδικότερα, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.
Επιπλέον, ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και το οποίο συνδέεται με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας.
Τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ίδια η χώρα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις, που θα συνεχιστούν.
Τέλος, σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ένα συνοπτικό έγγραφο για το ελληνικό ζήτημα, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να ενημερώσουν για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο εντός του Μαΐου, προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου.
Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα του χρέους, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν -σε αυτό το στάδιο- στις τεχνικές λεπτομέρειες, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ.
Παράλληλα, θα συζητηθεί η περίοδος μετά το πρόγραμμα, δηλαδή «τι είδους εποπτεία θέλουμε», όπως ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, καθώς και η ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.