Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου εννέα μηνών σκαρφάλωσε το πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent σημείωσαν άνοδο 55 σεντς, ή 0,6%, στα 86,72 δολάρια το βαρέλι.

Το US West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 63 σεντς, ή 0,8%, στα 83,55 δολάρια. Και τα δύο συμβόλαια κέρδισαν σχεδόν 1 δολάριο την προηγούμενη ημέρα.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, υπάρχει αυξημένη εστίαση στον κίνδυνο για τις ρωσικές ροές από τη Μαύρη Θάλασσα, αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του θα ανταποκριθεί ώστε να αποτρέψει τον παραγωγό ΟΠΕΚ+ από το να «μπλοκάρει τα νερά μας». Οι δηλώσεις ακολούθησαν την επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε δεξαμενόπλοιο το Σαββατοκύριακο.

«Οι συνεχείς κίνδυνοι για τις ρωσικές αποστολές αργού από τις εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα παραμένουν», σχολίασε στο Bolomberg, ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank. «Το ανοδικό αφήγημα φαίνεται ότι συντηρείται παρά τα μαύρα σύννεφα που αναδύονται πάνω από την κινεζική οικονομία».

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο από τα τέλη Ιουνίου μετά τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚ+ , και ειδικότερα της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να μειώσουν την προσφορά, αλλά οι αντίθετοι άνεμοι εξακολουθούν να παραμένουν.

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας παραμένει υποτονική και η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών μείωσε την Τρίτη την πρόβλεψή της για την κατανάλωση προϊόντων στις ΗΠΑ φέτος.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και ο ΟΠΕΚ θα δημοσιεύσουν εκθέσεις αργότερα αυτή την εβδομάδα που θα παρέχουν στιγμιότυπα της αγοράς πετρελαίου, η οποία αναμένεται να σφίξει περαιτέρω κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ως κύριος παράγοντας για το νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου θεωρείται η πολιτική από Σαουδική Αραβία και Ρωσία, με το Ριάντ έχει προχωρήσει σε συνεχείς μειώσεις στην παραγωγή με στόχο να στηρίξει τις τιμές και να γεμίσει τα ταμεία της. Σε αυτή την κίνηση έχει τη στήριξη και τη συμμετοχή και της Μόσχας. Στην αβεβαιότητα της αγοράς έχει συμβάλλει και η επίθεση της Ουκρανίας με drones στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίρσκ που αποτελεί μεταξύ άλλων κόμβο διακίνησης πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Ριάντ, που είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, παρέτεινε την περασμένη εβδομάδα την εθελοντική περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου αντί για τα τέλη Αυγούστου που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Η μείωση αυτής της ποσότητας στην ημερήσια παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία εφαρμόστηκε τον Ιούλιο με στόχο αυτό να διαρκέσει έως και τον Αύγουστο. Τώρα η περικοπή αυτή «μπορεί να παραταθεί ή να επεκταθεί και να μεγαλώσει», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Από την πλευρά της η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δεσμεύτηκε επίσης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας να περιορίσει οικειοθελώς τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για ολόκληρο το Σεπτέμβριο.