Σε χαμηλό τριών εβδομάδων κατρακύλησαν τη Δευτέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με απώλειες άνω του 2%, επεκτείνοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και των ανησυχιών για τους νέους περιορισμούς στις οικονομίες της Ασίας, κυρίως εκείνης της Κίνας.
Οι περιορισμοί θεωρείται πιθανό να επιβραδύνουν τη ζήτηση για καύσιμα.
Έκθεση – συναγερμός για την κλιματική αλλαγή από επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών συνέβαλε επίσγης στο αρνητικό κλίμα, ειδικά μετά τις εκτεταμένες φωτιές στην Ελλάδα και τις μεγάλες πλημμύρες στη βόρεια Ευρώπη τον περασμένο μήνα.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent απώλεσε 1,66 δολ. ή 2,4%, κλείνοντας στα 69,04 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI έχασε 1,80 δολ. ή 2,6%, κλείνοντας στα 66,48 δολ.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα κλεισίματα και των δύο από τις 19 Ιουλίου.
“Οι τιμές του αργού υποχωρούν καθώς η επιβράδυνση στην Ασία διαταράσσει τις προοπτικές της ζήτησης”, ανέφερε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA, προσθέτοντας ότι “ένα ισχυρότερο δολάριο αρχίζει να αναδύεται στο πλαίσιο της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ κι αυτό μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ανάσχεσης για τις τιμές του αργού”.
Οι Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley περιέκοψαν άπασες τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας, μετά την επιβράδυνση – έκπληξη των εξαγωγών της χώρας και εν μέσω ανησυχιών ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.
Η Κίνα κατέγραψε 125 κρούσματα COVID-19 τη Δευτέρα, έναντι 96 την Κυριακή. Σε Μαλαισία και Ταϊλάνδη, τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν σε ημερήσιο ρεκόρ.
Οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας υποχώρησαν τον Ιούλιο και βρέθηκαν εξαιρετικά χαμηλότερα του επιπέδου ρεκόρ τους, πριν από έναν χρόνο και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2020.
Αναλυτές αναφέρουν ότι η αγορά αναζητεί κατεύθυνση στα μηνιαία στοιχεία που αναμένονται αυτή την εβδομάδα, από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, τον OPEC και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.