Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Προβλέποντας πτώση της ζήτησης για το 2024, οι μεγάλοι παραγωγοί, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, προσπαθούν να μειώσουν την προσφορά.
Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου του κόσμου: οι τιμές είναι χαμηλότερες, η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι αβέβαιη και, ακόμη και όταν ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών προσπαθεί να μειώσει την παραγωγή, οι προμήθειες από άλλους παραγωγούς, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνονται.
Δεν είναι περίεργο που η ομάδα ανέβαλε τη συνεδρίασή της στο τέλος του έτους. Αρχικά προγραμματισμένη για το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βιέννη, η συνάντηση έχει προγραμματιστεί τώρα για την Πέμπτη, χωρίς νέα αναβολή. Η ημερήσια διάταξη – εάν θα μειωθεί περαιτέρω η παραγωγή – είναι πιθανό να είναι δυσάρεστη για πολλά από τα 23 μέλη.
Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent, του παγκόσμιου σημείου αναφοράς, έχει υποχωρήσει σε περίπου 82 δολάρια το βαρέλι, από το υψηλό άνω των 96 δολαρίων φέτος και των 128 δολαρίων στο απόγειό του στις αρχές του πολέμου της Ουκρανίας.
Έχει πέσει ακόμη και καθώς οι παραγωγοί του OPEC Plus, ενός μεγαλύτερου ομίλου που περιλαμβάνει τη Ρωσία, μείωσαν την παραγωγή, αλλά οι επόμενοι μήνες φαίνεται απίθανο να δώσουν στους παραγωγούς πετρελαίου μια ανάπαυλα από αυτή τη συμπίεση.
Μετά από τρία χρόνια ανάκαμψης πανδημίας και έντονες αυξήσεις στη ζήτηση για πετρέλαιο, η όρεξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2024. Οι κύριοι λόγοι: Η Κίνα, η οποία αντιπροσώπευε τα τρία τέταρτα της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης το 2023, αντιμετωπίζει οικονομική επιβράδυνση. Η συνολική οικονομική επέκταση αναμένεται να είναι χλιαρή, ενώ η πιο αποδοτική χρήση ενέργειας και ο αυξανόμενος αριθμός ηλεκτρικών οχημάτων μειώνουν την κατανάλωση πετρελαίου. Καθώς η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί εκτός του OPEC Plus, θα υπάρχει μικρή ανάγκη για αύξηση της παραγωγής από τον όμιλο παραγωγών στις αρχές του 2024 ή, ίσως και περισσότερο, λένε οι αναλυτές.
Η αδύναμη αγορά πιέζει τη Σαουδική Αραβία, τον de facto ηγέτη του OPEC Plus, να πιέσει με τη σειρά της για συνέχιση και ίσως ακόμη και εμβάθυνση των περικοπών παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, για παράδειγμα, ενδέχεται να περάσουν το νέο έτος τις περικοπές του ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα και των 300.000 βαρελιών την ημέρα αντιστοίχως, όπως συμφώνησαν το περασμένο καλοκαίρι. Η περικοπή της Ρωσίας ισχύει για τις εξαγωγές πετρελαίου της.
Ορισμένοι μικρότεροι παραγωγοί του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας και της Αγκόλας, καλούνται να υπογράψουν χαμηλότερα όρια παραγωγής που αντικατοπτρίζουν περισσότερο την πρόσφατη ιστορία της παραγωγής τους, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν λάβει υψηλότερο επίπεδο.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ομάδα να συμφωνήσει σε κάποιου είδους πρόσθετες περικοπές», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπρόνζ, επικεφαλής γεωπολιτικής στην Energy Aspects, μια ερευνητική εταιρεία.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 930.000 βαρέλια την ημέρα, ποσό που θα μπορούσε εύκολα να καλυφθεί από αυξήσεις από παραγωγούς εκτός του OPEC Plus.
Εν μέσω της πίεσης στον ΟΠΕΚ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ευδοκιμούν ως παραγωγός πετρελαίου, αντιπροσωπεύοντας το 80% της παγκόσμιας αύξησης της προσφοράς το 2023, σύμφωνα με τον I.E.A. Ο οργανισμός, ο οποίος περιλαμβάνει υγρό φυσικό αέριο στους υπολογισμούς του, εκτιμά ότι τον Οκτώβριο οι Ηνωμένες Πολιτείες άντλησαν 19,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σχεδόν όσο το σύνολο από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, τους επόμενους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς.
Οι φορείς εκτός ΟΠΕΚ γενικά έχουν συμφέρον να παράγουν πετρέλαιο γρήγορα για να ανακτήσουν τις επενδύσεις τους και να βγάλουν κέρδη.
«Ο αγωγός έργων εκτός του ΟΠΕΚ από μόνος του φαίνεται επαρκής για να καλύψει όλη την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια», έγραψαν αναλυτές της Morgan Stanley σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα.
Το Ιράν – μέλος του ΟΠΕΚ που εξαιρείται από περικοπές επειδή οι εξαγωγές πετρελαίου του υπόκεινται σε κυρώσεις από τη Δύση – προσθέτει στην προσφορά. Οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι χαλαρή επιβολή αυτών των κυρώσεων, καθώς το Ιράν αύξησε την παραγωγή κατά 30% στα 3,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας παραγωγών.
Φυσικά, τα γεγονότα θα μπορούσαν να μπερδέψουν τις προβλέψεις. Η εικόνα θα έμοιαζε πολύ διαφορετική εάν οι μάχες στη Γάζα που τώρα έχουν ανασταλεί εξαπλωθούν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η οποία έχει μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο γύρω από τον Περσικό Κόλπο μαζί με θαλάσσιους δρόμους που μεταφέρουν το πετρέλαιο τους στους πελάτες.
Προς το παρόν, ωστόσο, οι έμποροι πετρελαίου βλέπουν λίγες πιθανότητες για μια ευρύτερη σύγκρουση.
Η μόχλευση του ΟΠΕΚ στις αγορές αποδυναμώνεται όταν οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ βρίσκονται σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση. Ο OPEC Plus αναγκάστηκε σε μια σειρά περικοπών τον περασμένο χρόνο για να στηρίξει τις τιμές και να αποφύγει τη συσσώρευση αποθεμάτων πετρελαίου σε δεξαμενές.
Η μείωση της παραγωγής βοήθησε να ανυψωθούν οι τιμές πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για το αργό πετρέλαιο Brent τον Σεπτέμβριο, αλλά ο OPEC Plus πλήρωσε ένα τίμημα στις χαμένες πωλήσεις. Οι Σαουδάραβες, που έχουν αναλάβει το κύριο βάρος των περικοπών, παράγουν μόλις εννέα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Αυτές οι περικοπές μειώνουν επίσης τα κέρδη από το πετρέλαιο που είναι βασικά για τον κρατικό προϋπολογισμό της Σαουδικής Αραβίας και τις φιλοδοξίες της να επενδύσει σε επιχειρήσεις που δεν συνδέονται με το πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένου του επαγγελματικού γκολφ LIV και της Newcastle United, της ποδοσφαιρικής ομάδας στην Premier League της Αγγλίας.
Αυτόν τον μήνα, για παράδειγμα, η Saudi Aramco, η εθνική εταιρεία πετρελαίου, κατηγόρησε τις χαμηλότερες πωλήσεις πετρελαίου εν μέρει για μείωση των καθαρών εσόδων κατά 23% το τρίτο τρίμηνο, πτώση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η Σαουδική Αραβία δεν είναι ο μόνος παραγωγός που πιέζεται. Το Άμπου Ντάμπι, η πετρελαϊκή δύναμη στον πυρήνα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έφερε διεθνείς εταίρους για να ανεβάσει την παραγωγική του ικανότητα στα πέντε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ωστόσο απαιτείται να διατηρήσει την παραγωγή στα 3,2 εκατομμύρια στο πλαίσιο της ποσόστωσης που καθορίστηκε τον Ιούνιο για το 2024.
Προς το παρόν, λένε οι αναλυτές, τα μέλη του ΟΠΕΚ φαίνεται να προσπαθούν να μείνουν μαζί. Εξάλλου, τα 80 δολάρια το βαρέλι είναι προτιμότερο για τους παραγωγούς από την κατάρρευση της αγοράς που θα μπορούσε να οδηγήσει εάν οι Σαουδάραβες ανοίξουν πλήρως τις βρύσες, όπως έκαναν πιο πρόσφατα το 2020, όταν οι τιμές έπεσαν περισσότερο από 9 τοις εκατό σε μια μέρα, στα περίπου 45 δολάρια το βαρέλι.
Η μη επίτευξη συμφωνίας είναι «ένας κίνδυνος που ο OPEC Plus δεν έχει την πολυτέλεια να αναλάβει», σημειώνουν οι αναλυτές.