Η Κίνα, ο Καναδάς και το Χονγκ Κονγκ είναι οι οικονομίες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μιας τραπεζικής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Καναδάς, ο οποίος πέρυσι σημείωσε την ταχύτερη ανάπτυξη από το 2011, συγκαταλέγεται στη «λίστα υψηλού κινδύνου» λόγω του μεγάλου αριθμού πιστωτικών καρτών των νοικοκυριών καθώς και των υψηλών χρεών στην ευρύτερη οικονομία. Ο δανεισμός των νοικοκυριών θεωρείται επίσης παράγοντας κινδύνου για την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τη μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δείκτες αυτήν τη στιγμή σηματοδοτούν την αύξηση των κινδύνων σε πολλές οικονομίες» αναφέρουν στην τριμηνιαία έκθεση της BIS που δημοσιεύτηκε την Κυριακή οι αναλυτές Inaki Aldasoro, Claudio Borio και Mathias Drehmann.

Η εν λόγω μελέτη κατέληξε επίσης σε ορισμένα απρόσμενα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, που δεν φαίνεται να διατρέχει μεγάλο κίνδυνο τραπεζικής κρίσης παρά την αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας της και το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων.

Ενώ η Κίνα συγκαταλέγεται στις top 3 χώρες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης τραπεζικής κρίσης, εντούτοις στην έκθεσή της η BIS επισημαίνει πως καταγράφεται κάποια βελτίωση του δείκτη πίστωσης προς το ΑΕΠ της χώρας που αποτελεί βασική προειδοποιητική ένδειξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στην προσπάθειά της να μειώσει τον κίνδυνο του χρηματοπιστωτικού τομέα» σημειώνει η BIS, η οποία είναι επίσης γνωστή και ως η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κίνα έχει αρχίσει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Και ενώ η μείωση αυτών των κινδύνων έχει αποτελέσει τη σημαία της κυβέρνησης από το 2015, εντούτοις έχουν εκδοθεί πολιτικές οδηγίες σχεδόν για τα πάντα, από τη σκιώδη τραπεζική μέχρι την κερδοσκοπία των χρηματιστηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης