Εκστρατείες εμβολιασμού από τη φαρμακοβιομηχανία επιτρέπει ο ΕΟΦ, εξαιρώντας τα εμβόλια από την απαγόρευση διαφήμισης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο κοινό.

Όπως τονίζει ο ΕΟΦ στη νεότερη εγκύκλιο σχετικά με τη διαφήμιση των φαρμακευτικών προϊόντων, ο λόγος εξαίρεσης των εμβολίων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την έγκριση της εκστρατείας, θα πρέπει να ορίζεται η χρονική διάρκεια και η ενδεχόμενη επανάληψή της ανά συγκεκριμένα διαστήματα, καθώς και εάν το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμού. Τα αιτήματα εμβολιασμού θα κατατίθενται πλέον απευθείας υπόψη της Γραμματείας Επιτροπής Ελέγχου Εντύπων Ιατρικής Ενημέρωσης και Διαφήμισης (μέσω του πρωτοκόλλου του ΕΟΦ) τουλάχιστον 60 ημέρες πριν την έναρξη της εκστρατείας.  

Ο ΕΟΦ, αναγνωρίζοντας εμπράκτως τη σημασία των εμβολιασμών στην πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας, διαχωρίζει τα εμβόλια από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, συνεχίζει να διατηρεί λανθασμένα τη δαπάνη των εμβολίων ενταγμένη στη δαπάνη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, κόντρα στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΟΟΣΑ.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, τα εμβόλια αποτελούν μέρος των δαπανών πρόληψης και δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ και ο ΟΟΣΑ εντάσσουν τα εμβόλια στους κωδικούς της Πρόληψης των μεταδοτικών Νοσημάτων (HC6.3 Prevention of communicable diseases) και στα Προγράμματα Ανοσοποίησης (HC6.2 Immunisation Programs), αφού είναι σαφές ότι δεν εμπίπτουν στη δαπάνη φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία νόσων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο ΕΟΠΥΥ στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) διακρίνει την παροχή της φαρμακευτικής περίθαλψης από την παροχή της πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Το αποτέλεσμα της στρεβλής πρακτικής της ένταξης των εμβολίων στη φαρμακευτική δαπάνη είναι η χώρα μας να παρουσιάζει αφενός πλασματικά υψηλότερη δαπάνη φαρμάκων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες με τις οποίες συγκρίνεται και αφετέρου να «φουσκώνουν» οι υποχρεωτικές επιστροφές (claw back) κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία ούτως ή άλλως δεν επαρκεί για τη φαρμακευτική περίθαλψη του πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κρίσιμα αυτά θέματα, η εξαίρεση των εμβολίων και η διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα, έμειναν και πάλι εκτός του νομοσχεδίου-σκούπα, που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή (15/2).

Η επίλυση των δύο αυτών κρίσιμων θεμάτων απαιτεί συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, ώστε να εξευρεθούν οι πόροι ή να ανακατευθυνθούν υπάρχοντα κονδύλια. Η χρηματοδότηση των εμβολίων μπορεί να ενταχθεί στα προγράμματα δημόσιας υγείας, με αξιοποίηση των λογαριασμών Πρόνοιας, ώστε να δοθεί η απαραίτητη ανάσα στον προϋπολογισμό του φαρμάκου και παράλληλα ώθηση στις εμβολιαστικές δράσεις στη χώρα μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης