Το νομοσχέδιο το οποίο μπαίνει σήμερα για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, αφορά  τον  εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και το  πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών.

Ανάμεσα στ’ άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης και υλοποίησης  έργων ΑΠΕ και τη θεσμοθέτηση του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας.
Οι βασικοί στόχοι της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας συνοψίζονται ως εξής:

-Μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα.

-Προσέλκυση  μέχρι το 2030  επενδύσεων για νέα έργα ΑΠΕ άνω των 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να έχουμε επιπλέον παραγωγή 15 GW ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε  να φτάσουμε συνολικά τα 25 GW.

-Ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.

-Αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.

-Χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία μέχρι 10 πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδών τους έργων σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο εκτός των λιμανιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου σχολίασε σχετικά:

«Η επένδυση στην πράσινη ενέργεια είναι στρατηγικός στόχος της χώρας για λόγους περιβαλλοντικούς, γεωστρατηγικούς, ποιότητας ζωής και τουρισμού.

Η Ελλάδα πρέπει το συντομότερο να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία και να αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον, το οποίο είναι προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών».