Στην αξιοποίηση, για πρώτη φορά από το 1985, των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν οι εταιρείες σπόρων, προκειμένου να δημιουργηθούν από τον ΕΛΓΟ νέες ποικιλίες σε περίπου 30 φυτικά ελληνικά είδη, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προκύπτει από δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, με την ευκαιρία της 11ης διεθνούς έκθεσης για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία “Zootechnia”. Οπως είπε, η σχετική υπουργική απόφαση για τη δημιουργία νέων ελληνικών φυτικών ποικιλιών, θα υπογραφεί σε δέκα με δεκαπέντε μέρες.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Κόκκαλης είπε: “για πρώτη φορά στη χώρα μας από το 1985 θα αξιοποιηθούν τα ανταποδοτικά τέλη, αυτά που καταβάλουν οι εταιρείες σπόρων προκειμένου να δημιουργηθούν από τον ΕΛΓΟ νέες ποικιλίες, σε τριάντα περίπου φυτικά είδη, μεταξύ των οποίων εσπεριδοειδή, δημητριακά, ελιά, βαμβάκι, αρωματικά φυτά”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός ενημερώθηκε για το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», που δίνει τη δυνατότητα σε αγρότες ηλικίας από 18 έως 40 ετών, να παρακολουθήσουν δωρεάν προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης σε έξι διαφορετικές θεματικές του αγροδιατροφικού τομέα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Πανεπιστήμιο Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και απευθύνεται σε νέους που επιθυμούν να βρουν απασχόληση στον Aγροδιατροφικό Tομέα ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Κατά τον πρώτο κύκλο λειτουργίας των προγραμμάτων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού εκπαιδεύτηκαν 700 νέοι σε περισσότερες από 30 περιοχές της Ελλάδας. Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι το πρόγραμμα “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά” βοηθάει τους νέους επιχειρηματίες και τους νέους αγρότες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει και συνδράμει τέτοιου είδους συνεργασίες. Συνεχάρη το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Digital Greece για την υλοποίηση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης