Το ράλι που σημείωσαν τα ομόλογα της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας θα μπορούσε να “μετακινηθεί” στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Saxo Bank, φέρνοντας τα spreads στις 200 μ.β.
Οι επαναλαμβανόμενες περίοδοι χαμηλής μεταβλητότητας στην αγορά σταθερού εισοδήματος τα τελευταία χρόνια ανάγκασαν τους επενδυτές να επικεντρωθούν σε μεμονωμένα γεγονότα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν ευκαιρίες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επανειλημμένα η Saxo Bank έχει στρέψει την προσοχή της στην ευρωπεριφέρεια, ελπίζοντας ότι οι πολιτικές αβεβαιότητες και οι κοινωνικές αναταραχές θα προσφέρουν τελικά την απόλυτη επενδυτική ευκαιρία.
Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην Ισπανία και οι εκλογές στην Ιταλία δεν προκάλεσαν sell-off τελικά στην αγορά, με τα το spread των 10ετών κρατικών ομολόγων έναντι του γερμανικού Bund να διαμορφώνεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 για την Ισπανία και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016 στην Ιταλία.
Ένα άλλο πιο εντυπωσιακό story έχει εκτυλιχτεί στην Πορτογαλία όπου η απόδοση των κρατικών ομολόγων της χώρας έχει μειωθεί από το 3% τον περασμένο Ιούλιο στο 1,7% σήμερα , δηλαδή 10μ.β κάτω από τα ιταλικά ομόλογα.
Το ράλι αυτών των χωρών της ευρωπεριφέρειας ωστόσο έχει πλέον όλο και λιγότερο περιθώριο να “τρέξει” και πολλοί αρχίζουν να κοιτάζουν μακριά από αυτές τις χώρες αυτές και στρέφουν την προσοχή τους στην τελευταία χώρα της περιφέρειας που μπορεί να προσφέρει μια απόδοση άνω του μέσου όρου, σημειώνει η Saxo.
Το ελληνικό 10ετές κρατικό ομόλογο εξακολουθεί να προσφέρει απόδοση γύρω στο 4%, η οποία είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα της περιοχής και πολύ υψηλότερη από την απόδοση που προσφέρουν πολλά εταιρικά ομόλογα.
Επομένως, είναι αδύνατο να μην αναρωτηθεί κάποιος κατά πόσο αξίζει τον κόπο ο κίνδυνος που σχετίζεται με μια τέτοια υψηλή απόδοση, σημειώνει η Saxo.
Αυτό είναι το όγδοο έτος από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και η ημέρα που σηματοδοτεί την έξοδο από το τελευταίο είναι η 20η Αυγούστου.
Ωστόσο, όπως τονίζει η Saxo Bank, η χώρα δεν είναι καθόλου κοντά σε μία πλήρη έξοδο από την κρίση καθώς μια σειρά σημαντικών θεμάτων πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη.
Το μεγάλο αγκάθι είναι οι διαπραγματεύσεις για τη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το ένα στρατόπεδο που περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γαλλία, πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί άνευ όρων ελάφρυνση, ενώ το άλλο που εκπροσωπείται από τη Γερμανία πιστεύει ότι είναι απαραίτητες αυστηρές προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς αυτό θα εγγυηθεί την εξόφληση.
Η επιβολή όρων για την ελάφρυνση του χρέους σημαίνει ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση παραβεί μια ρήτρα, η ελάφρυνση θα ανασταλεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο γιατί η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα βουνό χρέους το οποίο αγγίζει το 180% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες για το χρέος, καθώς κάθε θετικό σχόλιο από το Ταμείο για την Ελλάδα θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στην αγορά, ειδικά όσον αφορά τη βιωσιμότητά του.
Εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, αβεβαιότητες και νέα σοκ, η Saxo Bank εκτιμά ότι το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών το οποίο αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται περίπου στις 305 μ.β, θα υποχωρήσει στις 200 μ.β (στα επίπεδα που ήταν πριν από εννέα χρόνια), πράγμα που σημαίνει ότι αν η απόδοση του 10ετούς bund συνεχίσει να κυμαίνεται στο επίπεδο του 0,55%, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μπορεί να μειωθεί στο 3%.