“Με χώρο αναφοράς την Ελλάδα και σημείο εκκίνησης τη Θεσσαλονίκη, μπορούμε όλοι μαζί να προδιαγράψουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την ανάπτυξη των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, ανοίγοντας το επίσημο δείπνο του 4ου Thessaloniki Summit, με ομιλητές τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.
“Ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας ως σημείου αναφοράς δεν είναι τυχαίος, πάντα αυτός ήταν ο ρόλος της”, παρατήρησε ο κ. Σαββάκης, εξηγώντας ότι “πρώτη από όλες τις χώρες της περιοχής εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό την ανέδειξε σε παράγοντα σταθερότητας και σε παράδειγμα πρωτοπορίας”.
Τόνισε δε, ότι λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα των γεωπολιτικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή “αποτελεί αδήριτη ανάγκη η διακρατική συνεργασία και διαπεριφερειακή συνεργασία σε όλους τους τομείς — οικονομικό, ενεργειακό, κοινωνικό και τελικά αναπτυξιακό”.
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία επισήμανε ότι “μετά από δέκα χρόνια πολυεπίπεδης κρίσης, η χώρα μας προσπερνά την κρίση με συγκροτημένο σχέδιο και σοβαρότητα”, καθώς “με αξιόπιστη στρατηγική, με ρεαλιστικό σχέδιο και με σκληρή δουλειά, η ελληνική κυβέρνηση και οι παραγωγικοί φορείς αγωνίζονται για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων, στις διεθνείς συνεργασίες, για τη δημιουργία σύγχρονου κράτους με ευέλικτες δομές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στην αποκατάσταση του ονόματος της χώρας παγκοσμίως, σε όρους ανταγωνιστικότητας για τα διεθνώς αναγνωρίσιμα ελληνικά προϊόντα”.
“Σήμερα η χώρα μας δίνει ισχυρές ενδείξεις ότι τα καταφέρνει, γιατί αποφάσισε να αφήσει πίσω της το παλιό και να βαδίσει τον δρόμο της ανάπτυξης. Τα καταφέρνει αφού ξαναγίνεται ο αξιόπιστος συνομιλητής των εταίρων μας διεθνώς. Τα καταφέρνει διότι δέχεται τις προκλήσεις και τις αντιμετωπίζει με απόλυτη σοβαρότητα, τα καταφέρνει γιατί επιλογή της είναι η συνεργασία και όχι η διεθνής απομόνωση. Αυτές ακριβώς τις διεθνείς συνέργειες επιδιώκει το Thessaloniki Summit: διεθνείς συνέργειες με αναπτυξιακή προοπτική, με ουσιαστικό περιεχόμενο και με κοινωνική διάσταση, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΕ.
Πηγή: ΑΜΠΕ