Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι βλέπει «πολύ δύσκολες ώρες μπροστά μας», καθώς επισκέφθηκε τον Σουηδό ομόλογό του Στέφαν Λεβέν για συνομιλίες πριν από μια σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συζητήσει μέτρα στήριξης των πληγεισών από την πανδημία ευρωπαϊκών οικονομιών.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν σχέδια στήριξης, όμως η πρώτη σύνοδος κορυφής με φυσική παρουσία μετά την έναρξη των lockdowns τον Μάρτιο αναμένεται να αναδείξει τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σουηδία, μία από τις «Τέσσερις Οικονόμους» της Ένωσης, θέλει το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης να δίνει δάνεια μάλλον παρά επιχορηγήσεις, επιδιώκοντας παράλληλα έναν μικρότερο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, θέσεις που την έχουν φέρει σε σύγκρουση με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις για την απόκριση στην κρίση, αλλά μοιραζόμαστε έναν κοινό σκοπό» δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου στην εξοχική κατοικία της κυβέρνησης Χάρπσουντ. «Αν καθυστερήσουμε την απόκριση καθυστερούμε την ανάκαμψη και η κρίση θα γίνει χειρότερη. Πρέπει όλοι να κάνουμε θυσίες για να φθάσουμε σε μια συμφωνία».

Ηγέτες της Ένωσης επιδίδονται σε έναν καταιγισμό διμερών συναντήσεων στην προσπάθεια να πείσουν τις «οικονόμες» Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρία και Δανία να άρουν την αντίθεσή τους στην πρόταση για ένα ταμείο ανάκαμψης που θα διαθέτει κεφάλαια 750 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές μιας συμφωνίας τον Ιούλιο, ο Λεβέν είπε: «Είναι πολύπλοκο, πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι σύνθετο και θα είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο να επιτευχθεί συμφωνία».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε και αυτό χρειάζεται και από τις δύο πλευρές. Αλλά την ίδια στιγμή όλες οι χώρες έχουν τα όριά τους. Άρα θα πρέπει να βρούμε μια γέφυρα» είπε.

Βάσει της πρότασης της Επιτροπής, η οποία υποστηρίζεται από τη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και από χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία που επιδιώκουν να λάβουν κεφάλαια για να ανοικοδομήσουν τις σκληρά πληγείσες οικονομίες τους, τα δύο τρίτα (των κεφαλαίων) του ταμείου ανάκαμψης θα πρέπει να δοθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης