Την ανάγκη διατήρησης της οικονομίας σε εξελικτική τροχιά και ταυτόχρονα την προστασία των μακροοικονομικών ισορροπιών, που επιτεύχθηκαν μετά τη διαδικασία προσαρμογής που “υπέστη” η οικονομία, έπειτα από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, υπογράμμισε, ο διοικητής της (κεντρικής) Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR), Μούγκουρ Ισαρέσκου.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η οικονομία σε αναπτυξιακή τάση, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά σημαντική η προστασία των μακροοικονομικών ισορροπιών που αποκαταστάθηκαν, μετά από μια οδυνηρή διαδικασία προσαρμογής, που έλαβε χώρα μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να καταφύγουμε σε ένα συνδυασμό μακροοικονομικών πολιτικών και σταθερών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας και, ταυτόχρονα, στην αύξηση της αντίστασης σε ισχυρό κλονισμό (σοκ). Η προσέγγιση αυτή δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια για προκυκλικές πολιτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νομισματική πολιτική πρέπει να δρα αντικυκλικά, αλλά να είναι και ευέλικτη. «Προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή και η βιωσιμότητα της πραγματικής σύγκλισης, η νομισματική πολιτική πρέπει όχι μόνο να δρα αντικυκλικά, αλλά και να είναι ευέλικτη, αποφεύγοντας τις ακραίες καταστάσεις» είπε ο κ. Ισαρέσκου.

«Από τη μια πλευρά, είναι σημαντικό να μην αγνοήσουμε με κανέναν τρόπο την απειλή του πληθωρισμού για χάρη μιας ευημερίας που αποκτήθηκε γρήγορα και εύκολα, και ως εκ τούτου είναι απατηλή.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, θα πρέπει να αποφευχθεί η “εμμονή με τον πληθωρισμό”» είπε ο κ. Ισαρέσκου, παραθέτοντας αποσπάσματα τοποθέτησης του πρώην διοικητή της τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ. Πρόσθεσε, δε, ότι, «(…) στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων και του σημαντικού βαθμού ευρωποίησης, είναι προφανώς ψευδαίσθηση ότι η συνολική ζήτηση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με τη μόχλευση των επιτοκίων».