Μόνο 10 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστεί να αντλήσουν φρέσκα κεφάλαια, ως αποτέλεσμα της εισαγωγής των νέων παγκόσμιων κανονισμών, ενώ το κενό που θα πρέπει να καλύψουν μπορεί να είναι μικρότερο από 27 δισ. ευρώ (31,43 δισ. δολ.), μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το προσχέδιο των κανονισμών της Ε.Ε.

Ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι πολύ μικρότερος από τα 52,2 δισ. ευρώ που είχε εκτιμήσει το 2020 η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority – EBA), σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι για έναν κλάδο που την τελευταία δεκαετία εμφανίζει χαμηλά κέρδη και συνεχίζει να ανακάμπτει από την ύφεση της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προσχέδιο της οδηγίας της Βασιλείας ΙΙΙ της Κομισιόν, που έχει στόχο να αποτρέψει την επανάληψη της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, θέτει την αύξηση στις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Ε.Ε. για τις τράπεζες μεταξύ 0,7% και 2,7% μέχρι το 2025 και 6,4% με 8,4% μέχρι το 2030.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EBA, αυτό μπορεί να οδηγήσει έναν περιορισμένο αριθμό μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (10 από συνολικά 99 τράπεζες στη μελέτη) να πρέπει συνολικά να αντλήσουν… λιγότερα από 27 δισ. ευρώ», αναφέρει η Κομισιόν στο έγγραφο.

Η EBA σημειώνει ότι οι τράπεζες στη μελέτη ήταν από 17 ευρωπαϊκές χώρες και αντιπροσώπευαν περίπου το 75% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στην Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οδηγία αναμένεται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν απαιτήσεις σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους, ενώ θα επιβλέπουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα υποκαταστημάτων ξένων τραπεζών στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, για τα ξένα υποκαταστήματα, τα οποία εμφάνιζαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 510 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους και είναι συγκεντρωμένα σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο, οι οδηγίες προβλέπουν ότι θα υπόκεινται πλέον σε ενιαίες διαδικασίες έγκρισης.

Θα πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες απαιτήσεις στα κεφάλαια, τη ρευστότητα, τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση ρίσκου, σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης