Η δραματική πτώση της τουρκικής λίρας τις τελευταίες εβδομάδες έδωσε νέα ώθηση στην αύξηση των συναλλαγών στα κρυπτονομίσματα, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν να κερδίζουν από το πρόσφατο ράλι και να προστατευτούν από την άνοδο του πληθωρισμού, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από 13% από την αιφνίδια αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Νάτσι Άγκμπαλ, από τον πρόεδρο Ερντογάν. Η απόλυση του Άγκμπαλ επιτάχυνε την έκρηξη των συναλλαγών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία.
Ειδικότερα, ο όγκος των συναλλαγών από τις αρχές του Φεβρουαρίου μέχρι τις 24 Μαρτίου σκαρφάλωσε στις 218 δισ. λίρες ($26 δισ.) με μια κατακόρυφη αύξηση το Σαββατοκύριακο της απόλυσης του Άγκμπαλ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Chainalysis, αναφέρει το Reuters. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο όγκος των συναλλαγών είχε μόλις ξεπεράσει τις 7 δισ. λίρες.
Το άλμα αποτυπώνει την τεράστια όρεξη που καταγράφεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο για τα κρυπτονομίσματα, μετά και το πρόσφατο ράλι του bitcoin σε νέο ρεκόρ στα $62.000 καθώς μεγάλοι επενδυτές και επιχειρήσεις στρέφονται στα κρυπτονομίσματα.
Οι επενδυτές στην Τουρκία ωστόσο αναφέρουν ότι η πιο αδύναμη λίρα και οι πληθωριστικές πιέσεις, καθώς και οι ελπίδες για ένα γρήγορο κέρδος έχουν οδηγήσει σε έκρηξη της ζήτησης.
Πολλοί μάλιστα αδιαφορούν για την αυξημένη μεταβλητότητα στα κρυπτονομίσματα, η οποία, όπως έχουν προειδοποιήσει οι χρηματοοικονομικές αρχές σε πολλές χώρες, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ζημιές.
«Εάν οι αποταμιεύσεις μου είναι σε λίρα, χάνουν αξία» αναφέρει ο Izzet Emre Ari, ένας 25χρονος μηχανικός υπολογιστών που ξεκίνησε να επενδύει σε κρυπτονομίσματα πριν από δύο μήνες. «Μερικές φορές παρακολουθώ τις αποδόσεις όπως μια ιπποδρομία» προσθέτει.
Στην Τουρκία, ο πληθωρισμός ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, πλησιάζοντας το 6% τον Φεβρουάριο, έναντι του επίσημο στόχου για 5%.
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Τουρκία στρέφονται επίσης στον χρυσό και σε ξένο συνάλλαγμα για να προστατευτούν από τις μεγάλες διακυμάνσεις της λίρας.
«Στους Τούρκους αρέσουν τα σταθερά περιουσιακά στοιχεία λόγω της ιστορίας μας με υψηλό πληθωρισμό» σχολιάζει ο Ozgur Guneri, CEO του ανταλλακτηρίου BtcTurk, το οποίο προσέλκυσε πάνω από 1 εκατ. νέους χρήστες μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. «Αυτό εξηγεί γιατί η μία γενιά μετά την άλλη επενδύουν σε χρυσό, σε ακίνητα και δολάρια».
Μεταξύ 20 και 24 Μαρτίου, όταν η λίρα κατρακύλησε 10% στον απόηχο της απόλυσης του κεντρικού τραπεζίτη, οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα έφτασαν τις 23 δισ. λίρες ($2,8 δισ.), έναντι 1 δισ. λίρες έναν χρόνο νωρίτερα.
Ο όγκος των συναλλαγών στο Tether έφτασε τις 2,2 δισ. λίρες ($265 εκατ.) στις 20-21 Μαρτίου, από περίπου 39 εκατ. λίρες έναν χρόνο νωρίτερα.
«Τα ανταλλακτήρια είναι ανοιχτά 24/7» αναφέρει ο Altug Isler, αναλυτής και ιδρυτής της ιστοσελίδας Kripto Teknik. «Πολύς κόσμος αγόρασε Tether εκείνο το Σαββατοκύριακο που απολύθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης» διευκρινίζει.