Με το βλέμμα στις χαμηλές αποδόσεις η Ελλάδα σχεδιάζει άλλη μια έξοδο στις αγορές τους επόμενους μήνες, όπως επίσης και να αποπληρώσει έως 4 δισ. ευρώ από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχουν υψηλά επιτόκια, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους.

Η νέα έκδοση ομολόγου, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου, θα είναι η τρίτη πώληση ομολόγων μετά την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο.

«Μπορεί να είναι νέα έκδοση ή άνοιγμα υφιστάμενου ομολόγου, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος. «Δεν υπάρχει τελική απόφαση για τον χρόνο ή τη διάρκεια ωρίμανσης».

Ένας δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το σχέδιο, σημειώνοντας ότι η νέα έκδοση μπορεί να έρθει μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου.

Το μέγεθος της νέας έκδοσης θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ, ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Η Ελλάδα ελπίζει να αντλήσει περίπου 7 δισ. ευρώ συνολικά από τις αγορές αυτό το έτος, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Έχει ήδη αντλήσει 5 δισ. ευρώ από δύο εκδόσεις ομολόγων το 2019, καλύπτοντας το 70% του προγράμματος δανεισμού για το έτος.

Η Αθήνα σχεδιάζει επίσης να επαναγοράσει έως 4 δισ. ευρώ από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ εάν εξασφαλίσει το πράσινο φως από τους πιστωτές της, αναφέρει μια άλλη πηγή με γνώση της διαδικασίας.

«Όχι λιγότερα από 2, όχι περισσότερα από 4 δισ. ευρώ», δήλωσε η τρίτη πηγή για το ποσό. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα επισημοποιήσει τις προθέσεις της «τους επόμενους μήνες», αν και ο ακριβής χρόνος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Η Ελλάδα, η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης με το χρέος της να φτάνει το 180% του ΑΕΠ, πρέπει να αποπληρώσει περίπου 9,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ έως το 2024. Το χρέος αυτό είναι με επιτόκιο έως 5%, σε σύγκριση με μόλις 0,9% στα δάνεια της Ευρωζώνης, αναφέρει το πρακτορείο.

Αλλά θα πρέπει να κλείσει την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και να πάρει την τελική έγκριση των πιστωτών της για την επαναγορά, σημειώνει στο Reuters η δεύτερη πηγή.