Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ανακοίνωσε ότι σημείωσε ρεκόρ χρηματοδότησης στις πρόσφατες προκηρύξεις εθνικών προγραμμάτων για τη στήριξη της έρευνας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 14 εκατ. ευρώ πρόκειται να εισρεύσουν στο ΙΤΕ από τη χρηματοδότηση 69 επιτυχημένων προτάσεων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ” της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), καθώς και των μεταδιδακτόρων ερευνητών του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Το ΙΤΕ συμμετέχει σε 43 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που πέτυχαν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης του προγράμματος “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ” της ΓΓΕΤ. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα.

Το ΙΤΕ θα είναι ο συντονιστής φορέας σε 17 από τα 43 έργα, ενώ το σύνολο της χρηματοδότησης για το Ίδρυμα υπερβαίνει τα 9 εκατ. ευρώ, περισσότερα από κάθε άλλον εγχώριο ερευνητικό φορέα.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αναδείχθηκε, επίσης, πρώτο και στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα για την υποστήριξη μεταδιδακτόρων ερευνητών του ΕΛΙΔΕΚ.

Αυτή η δράση υποστηρίζει ερευνητικά έργα που αφορούν πρωτότυπη έρευνα σε τομείς με σημαντική επιστημονική απήχηση. Κριτήρια της αξιολόγησης αποτελούν η υψηλή επιστημονική ποιότητα του προτεινόμενου ερευνητικού έργου και η αριστεία των υποψηφίων.

Από τις προτάσεις που πέτυχαν να χρηματοδοτηθούν, στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης του ΕΛΙΔΕΚ για τους μεταδιδάκτορες, οι 26 θα υλοποιηθούν στο ΙΤΕ με συνολική χρηματοδότηση που φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, το ΙΤΕ ξεχώρισε ως η πρώτη επιλογή των νέων επιστημόνων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν, ως φορέα υλοποίησης της έρευνάς τους, οποιοδήποτε από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας.

Ορισμένοι από αυτούς τους ερευνητές προέρχονται από κορυφαία Ιδρύματα του εξωτερικού όπως το ΜΙΤ, τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ, της Σορβόννης κ.ά.

«Η σημαντική αυτή επιτυχία έχει ιδιαίτερη σημασία για το ΙΤΕ, καθώς δίνεται η ευκαιρία σε αξιόλογους νέους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται ήδη στο Ίδρυμα να συνεχίσουν την ερευνητική τους πορεία, αλλά επίσης και σε διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό, να ενταχθούν στο εξαιρετικό ερευνητικό δυναμικό του Ιδρύματος, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της αριστείας του» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Το ΙΤΕ ιδρύθηκε το 1983 επί ΠΑΣΟΚ και σήμερα αποτελείται από επτά ερευνητικά ινστιτούτα και άλλες υποστηρικτικές δομές, ενώ αριθμεί περισσότερα από 1.300 μέλη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ