Αύξηση ρεκόρ καταγράφηκε στα έσοδα του ελληνικού τουρισμού, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις του Ιούνιου να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα και τις αφίξεις ξένων τουριστών να εκτινάσσονται σε ποσοστό άνω του 240%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ και ο Αύγουστος μπήκε δυναμικά σε ό,τι αφορά τα τουριστικά μεγέθη, με αύξηση 17% στις αφίξεις στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου το πρώτο 7ήμερο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Οι εισπράξεις από τον ελληνικό τουρισμό μόνο τον Ιούνιο έφτασαν τα 2,617 δις ευρώ, μόλις 60 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2019, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 5,126 δις ευρώ και απέχουν μόλις 287 εκατ. ευρώ σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Έλλειμμα

Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 3,5 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 αγγίζοντας τα 10,8 δις ευρώ, ενώ για τον Ιούνιο μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, αναδεικνύοντας την εκρηκτική άνοδο που παρουσίασαν οι αφίξεις τουριστών και στις εισπράξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών σε απόλυτους όρους. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 60,3% σε τρέχουσες τιμές και οι εισαγωγές κατά 53,0% σε τρέχουσες τιμές. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 30,5% σε τρέχουσες τιμές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 26,4% σε τρέχουσες τιμές.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως των άλλων επιμέρους ισοζυγίων. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 241,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 224,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 2,61 δις ευρώ τον Ιούνιο, από 806,7 εκατ. ευρώ το 2021 και μόλις 83,1 εκατ. τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, το 2020.

Αφίξεις

Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 89% και οι εισπράξεις ξεπέρασαν το αντίστοιχο επίπεδο. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον Ιούνιο του 2021, λόγω της αύξησης των πληρωμών στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.

Η άνοδος του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 39,8% σε τρέχουσες τιμές (5,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 49,1% σε τρέχουσες τιμές (22,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 27,5% και 32,5% αντίστοιχα (11,1% και 23,3% σε σταθερές τιμές).

Τέλος, η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 360,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 329,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 84,9% και το 94,7% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 27,6%.

Οι δυναμικές επιδόσεις του Αυγούστου προμηνύουν παράταση της τουριστικής περιόδου

Παρά τις δύσκολες συνθήκες σημειώθηκε αύξηση κατά 17% στις αφίξεις στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου το πρώτο 7ήμερο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ενώ το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου προστέθηκαν στους ταξιδιώτες και αυτοί του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού σε διάφορους προορισμούς της Ελλάδας.

Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού δίνει τον τόνο και για τον επόμενο μήνα, με τα ξενοδοχεία να σημειώνουν πολύ μεγάλες πληρότητες σε όλη την Ελλάδα και τους ξένους τουρίστες από αγορές όπως η Γερμανία, η Αγγλία και αλλού να συνεχίζουν και τον Σεπτέμβρη τις διακοπές τους στη χώρα μας ενώ στη βόρεια Ελλάδα οι Βαλκάνιοι που είναι οι κύριοι τροφοδότες της, συνεχίζουν μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Με τα δεδομένα του Αυγούστου φαίνεται πως διανύουμε μια χρονιά μεταβατική, όπως λέει ο Τάσιος: «Καλή για τα έσοδα του κράτους αλλά μεταβατική για τους ξενοδόχους, εξαιτίας του λειτουργικού κόστους και της διαφοροποίησης ανά περιοχή. Σίγουρα τον Οκτώβριο θα καταγράψουμε ζημίες αλλά πρόκειται όπως προανέφερα για μια χρονιά μεταβατική για τις επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να κάνουν επανεκκίνηση το 2023 και με περισσότερο κόσμο».

Την ίδια ώρα, η εξαιρετική πορεία του τουρισμού, όπως ανέφερε ο Κικίλιας, αποτυπώνεται και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) στις οποίες τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο καταγράφεται αύξηση 26,5% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

«Αυτό που παρατηρήσαμε φέτος για τον κόσμο που ταξίδεψε είναι ότι ήταν συγκρατημένος ως προς τα έξοδά του, καθώς οι πελάτες έχουν επηρεαστεί από όσα συμβαίνουν και είναι λογικό, ωστόσο όλοι οι προορισμοί είναι γεμάτοι», υπογραμμίζει ο Τάσιος»

«Και στη βόρεια Ελλάδα σημειώθηκαν καλές πληρότητες, όπως στη Θάσο, τη Χαλκιδική, την Πιερία όπου απλώς η σεζόν αντί για 110 που ήταν το 2019 μειώθηκε στις 90 μέρες σε ό,τι αφορά κυρίως τους Βαλκάνιους ταξιδιώτες», προσθέτει.

«Το τριήμερο του 15αυγουστου ο κόσμος μετακινήθηκε και ταξίδεψε για να προσκυνήσει στις εκκλησίες και να γιορτάσει την Κοίμηση της Θεοτόκου σε προορισμούς όπως η Σύρος, η Πάτμος, η Μυτιλήνη, η Πάρος, η Τήνος φυσικά, και στη βόρεια Ελλάδα στο Βέρμιο, Χαλκιδική και αλλού», αναφέρει Λύσανδρος Τσιλίδης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA). «Γενικότερα όμως, ο φετινός Αύγουστος γέμισε όλη την Ελλάδα, φάνηκε έντονα η μετακίνηση των μαζών και στα πλοία. Φέτος είδαμε πολύ κόσμο και στα μικρά νησιά που την τελευταία δεκαετία έχουν μπει δυναμικά στην αγορά και ειδικά τελευταία, με την προβολή που γίνεται για το διαφορετικό προϊόν που έχουν να προσφέρουν, τον πιο ήπιο τρόπο διακοπών, φιλικό για τις οικογένειες και ταιριαστό στην τάση που ονομάζεται slow tourism», προσθέτει ο Τσίλιδης.

Σε ό,τι αφορά τις οργανωμένες εκδρομές ο μέσος όρος από τις αρχές του έτους έως σήμερα τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό, αγγίζει το 65% του 2019 για το αντίστοιχο διάστημα, όπως σημειώνει.

«Fully-booked» η Πελοπόννησος

Κοντινός προορισμός και προσιτή επιλογή, η Πελοπόννησος προσέλκυσε πάρα πολλούς ταξιδιώτες του τριημέρου, καθώς, όπως τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, ήταν σε όλες τις περιοχές fully booked. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, όχι μόνο από την κίνηση του τριημέρου αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα. Εμείς ωστόσο, δουλεύουμε πάνω σε αυτό και δίνουμε κίνητρα μέσα από την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και βιωματικών εμπειριών για city break επισκέπτες και μικρές αποδράσεις. Έχουμε βέβαια την ασφάλεια του εσωτερικού τουρισμού αλλά βλέπουμε ότι και οι επισκέπτες από το εξωτερικό μας επιλέγουν, καθώς φέτος οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είναι ιδιαίτερα αυξημένες μέχρι και τον Νοέμβριο. Και τα στοιχεία βέβαια από τις προκρατήσεις δείχνουν μια καλή παρουσία και για το επόμενο διάστημα», σημειώνει η  Καλογεροπούλου.

«Η Πελοπόννησος έχει βέβαια και ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό, κινείται κυρίως με μεμονωμένους last minute ταξιδιώτες, οπότε το “ταμείο” γίνεται στο τέλος της σεζόν. Εμείς συνεχίζουμε δυναμικά την προβολή για όλο το χρόνο και θέλω να σημειώσω εδώ ότι χάρη στο υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, προβλήθηκε πρώτη φορά τόσο συστηματικά και ο χειμερινός τουρισμός, η ηπειρωτική Ελλάδα και οι προορισμοί για city break», προσθέτει.

Πήλιο: Βουνό, θάλασσα και εύκολη πρόσβαση

Περίπου το 80% των επισκεπτών στο Πήλιο, τον Βόλο και γενικότερα στην περιοχή είναι Έλληνες που επέλεξαν τον προορισμό, όχι μόνο για τις παραλίες και τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και για την εύκολη πρόσβαση. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, οι πληρότητες ξεπερνούν το 95% μέχρι τέλος Αυγούστου και υπάρχει μια καλή τάση για τον Σεπτέμβριο. «Φέτος οι ξένοι επισκέπτες άγγιξαν το 20% με σταθερούς τους Γάλλους, Γερμανούς, Αυστριακούς και Ιταλούς ενώ οι Βαλκάνιοι μειώθηκαν. Πολύ σημαντικό ρόλο για τους Έλληνες έπαιξε ο κοινωνικός τουρισμός, που έδωσε μεγάλη ώθηση», προσθέτει.

Γεμάτη και η Θάσος

Αν και ο Μάιος και ο Ιούνιος δεν ήταν τόσο δυνατοί μήνες, η αύξηση που σημειώθηκε τον Ιούλιο, της τάξεως του 9% με 10% κάλυψε αυτό το κενό, και το νησί της Θάσου πλέον αγγίζει τα επίπεδα του 2019 σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, «Η αύξηση που σημειώθηκε ήταν μεγάλο νούμερο, φτάσαμε στα όρια μας. Το νησί δεν έχει δηλαδή τις υποδομές για να φιλοξενήσει περισσότερο κόσμο την υψηλή τουριστική περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου. Επισήμως έχουμε περίπου 10.500 κλίνες ξενοδοχείων και 13.500 κλίνες ενοικιαζόμενων. Συνήθως το νησί έχει συνολικά με επισκέπτες, ντόπιους και εργαζομένους περίπου 50.000 με 60.000 κόσμο και αυτό είναι το capacity του νησιού. Το τριήμερο φυσικά είχε πάρα πολλούς επισκέπτες όπως τα παλιά καλά χρόνια. Πολύ σημαντική αγορά για εμάς είναι οι Ρουμάνοι που υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίζουν και το 40%», σημειώνει ο Παρασχούδης. Αναφορικά με τον Σεπτέμβριο, όπως είπε, είναι μήνας κλειδί καθώς αν σημειώσει τα νούμερα του 2019 θα έχουμε συνολικά μια σεζόν κατά 6-7% καλύτερη από το 2019. Αν όχι, τότε θα κλείσει η σεζόν στα ίδια επίπεδα με το 2019.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα και για την τουριστική περίοδο της Κρήτης

Θετικά και ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τις ροές τουριστών, που έλαβαν οι εμπλεκόμενοι στον τουριστικό κλάδο στην Κρήτη από τη φετινή τουριστική σεζόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει η συζήτηση για την προετοιμασία και τις προοπτικές για την τουριστική περίοδο του 2023. Αν και η λήξη της σεζόν αργεί ακόμα, καθώς όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, τα δεδομένα του φετινού καλοκαιριού και της τουριστικής κίνησης, βρίσκει όλους τους παράγοντες σε εγρήγορση και σε συνεργασία πάντα, με τη περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, προετοιμάζουν το επόμενο βήμα. Το κυρίαρχο δεδομένο για την εγρήγορση αυτή, αφορά στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τους tour operators, αλλά και στα στοιχεία από τις εκθέσεις και τα διεθνή fora όπου συμμετέχει η Κρήτη, τα οποία ενισχύουν τις προοπτικές και την αισιοδοξία όσων προετοιμάζονται για την επόμενη τουριστική χρονιά.

Όπως λένε εμπλεκόμενοι με το τουριστικό προϊόν στην Κρήτη, ξενοδόχοι και παράγοντες του τουρισμού ενημερώνονται συνεχώς για τα δεδομένα από κορυφαία στελέχη διεθνών πρακτορείων τουρισμού, σχετικά με τις προοπτικές, οι οποίες είτε ανοίγονται, είτε διαφαίνονται και σχετίζονται με τις τουριστικές αγορές της Σκανδιναβίας, και του συνόλου της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η Κρήτη ως τουριστικός προορισμός έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και η δημοφιλία της, δεν εξασθένησε, παρά την παρατεταμένη περίοδο της πανδημίας η οποία κράτησε με τεράστιους περιορισμούς την τουριστική αγορά σε καραντίνα. Ακόμη και στην αμερικανική ήπειρο η Κρήτη, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, διατηρεί υψηλές θέσεις με την κατάταξη της στην 8η θέση στην κατηγορία «Καλύτερο νησί στην Ευρώπη», στη διάρκεια των αμερικανικών τουριστικών βραβείων της FX Express 2022, γεγονός που ενισχύει την άποψη και τις προσπάθειες στην Κρήτη των ειδικών, για επέκταση της τουριστικής περιόδου έως και όλο το χρόνο. 

Στο Ρέθυμνο αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη τα προγνωστικά που υπήρχαν, όπως αναφέρει η Πέπη Μπιρλιράκη αρμόδια για θέματα Τουρισμού στο δήμο Ρεθύμνης: «από την αρχή της σεζόν έχουν επαληθευτεί. Στο Ρέθυμνο αν και υπήρξε μία ανεπαίσθητη κάμψη στις αρχές Μαΐου, παρά ταύτα ήταν από τους προορισμούς, ο νομός μας, που σχεδόν δεν είχε κανένα “φρένο” σε αυτό το μεγάλο κύμα φέτος, των επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Οι παλαιοί του τουρισμού ξενοδόχοι και μέλη συλλόγων και φορέων διαβεβαιώνουν ότι στο Ρέθυμνο – και αυτό συνέβαινε σε όλη την Κρήτη όπως διαπιστώσαμε-, είχαμε επισκέπτες και τουρίστες από όλο τον κόσμο. Η Αμερική έδωσε ένα πολύ δυνατό παρών, μέσα στο καλοκαίρι, από την αρχή του καλοκαιριού η Γαλλία ήταν από τους πρωταγωνιστές, όπως η Γερμανία και η Αγγλία και οι κάτω χώρες. Όλοι τους, όπως πάντα δήλωσαν την προτίμησή τους, την αγάπη τους και την πίστη τους στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο και αυτό το οποίο εμείς έχουμε διαπιστώσει, είναι πως συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αμείωτη η προσέλευση επισκεπτών τόσο μεμονωμένων όσο και γκρουπ αλλά και για θεματικούς προορισμούς μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο Ρέθυμνο θα φτάσουν επισκέπτες, τουρίστες, αθλητές και συνοδοί, από τη Μέση Ανατολή και το Κατάρ μέχρι αθλητές από 50 χώρες από όλο τον κόσμο σε ένα πολύ μεγάλο event που έχει προγραμματισθεί και αφορά την κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, τον παγκόσμιο τελικό των αγώνων, που θα φιλοξενήσει το Ρέθυμνο, στην κεντρική παραλία της πόλης. «Αυτό το γεγονός που έχει άμεση σχέση και με θεματικό αθλητικό τουρισμό, φέτος μας οδηγεί από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου στο να κατακλυστεί το Ρέθυμνο από χιλιάδες επισκέπτες, αθλητικές αποστολές και συνοδούς, για να ολοκληρώσουν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο αυτή την τόσο καταπληκτική χρονιά στον τουρισμό μας», αναφέρει η αρμόδια για θέματα Τουρισμού στο δήμο Ρεθύμνης.