Το ευρώ σημειώνει νέα άνοδο σήμερα στα υψηλά 10 ημερών, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι το τέλος του προγράμματος του QE είναι κοντά και ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα στη νέα συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής εάν θα αποσύρει σταδιακά τις αγορές ομολόγων.
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε ότι οι προσδοκίες της αγοράς για το τέλος της επαναγοράς ομολόγων μέχρι τα τέλη του 2018 είναι σωστές.
Έχοντας τονώσει την ανάπτυξη με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE το οποίο αγγίζει τα 2,55 τρισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του 2015, οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ συζητούν αυτό το διάστημα εάν θα σταματήσουν οι αγορές μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η απειλή του αποπληθωρισμού δεν υπάρχει πια και η Ευρωζώνη σημειώνει την υψηλότερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας.
Ωστόσο, αρκετοί επενδυτές πίστευαν πως η ΕΚΤ θα επιδιώξει να αποφύγει να αναφερθεί στις προοπτικές του QE στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 14 Ιουνίου, δεδομένης της αβεβαιότητας που προκάλεσε η ιταλική πολιτική κρίση. Τα σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ σήμερα «απάντησαν» σε αυτά τα ερωτήματα και ώθησαν το ενιαίο νόμισμα στο υψηλό 10 ημερών και στο 1,17580 έναντι του δολαρίου.
Το ευρώ έχει κερδίσει περίπου 0,8% μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα και από το χαμηλό 10 μηνών του 1,1510 που άγγιξε στις 29 Μαΐου λόγω των πολιτικών αναταραχών στην Ιταλία.
Τα σχόλια Πράετ και Βάιντμαν ακολούθησαν την ομιλία του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, του οποίου η υπόσχεση για ριζική αλλαγή «ταρακούνησε» στιγμιαία το ευρώ.
Αν και η διαβεβαίωσή του ότι η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ δεν βρίσκεται στην ατζέντα του και μολονότι στήριξε το ενιαίο νόμισμα, τα σχέδια της νέας ιταλικής κυβέρνησης για φορολογικές περικοπές και υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες «χτύπησαν» τα ιταλικά ομόλογα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.