Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη σημειώνουν άνοδο σε πολυετή υψηλά επίπεδα, μετά και την εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ.
Οι επενδυτές πραγματοποιούν φυγή από τα ομόλογα της ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα, καθώς η αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή οικονομία αυξάνει τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συσφίξει ταχύτερα από το αναμενόμενο τη νομισματική πολιτική.
«Τα Bunds παραμένουν ευάλωτα, καθώς οι αντίθετοι άνεμοι στα αμερικάνικα Treasuries συνεχίζονται», όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Commerzbank.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015 στο 2,80% σήμερα.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημειώνουν σήμερα άνοδο 3 με 4 μ.β., ενώ το spread μεταξύ των ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας αυξάνεται στις 206 μ.β.
Η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας έφθασε το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2015 στο 0,75%.
Οι δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΚΤ, Ewald Nowotny, αποτελούν έναν λόγο των πιέσεων που ασκούνται σήμερα στις αποδόσεις.
Οπως δήλωσε χθες, πιστεύει ότι το πρόγραμμα αγοράς assets (QE) της ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει τώρα, αλλά γ απόφαση για το πρόγραμμα θα έλθει τον Σεπτέμβριο
Ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Benjamin Schroeder, σημειώνει ότι «οι αποδόσεις αυξάνονται από τότε που την ημέρα της συνεδρίασης της ΕΚΤ και τώρα “γεράκια” όπως ο Nowotny λένε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για το τέλος του QE και αυτό προσθέτει στις πιέσεις»…
«Δεν βλέπουμε καμία στήριξη για τα αμερικάνικα ομόλογα αν οι μετοχές των ΗΠΑ αποδυναμωθούν», σημειώνει Peter Chatwell, επικεφαλής της στρατηγικής για τα επιτόκια στην Mizuho.
Σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, οι διεθνείς πιέσεις δεν έχουν μεταφερθεί αφού οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τις επόμενες ημέρες.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί κατά 1,4% στο 3,652 και διατηρείται στα χαμηλά 12ετίας, ενώ η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί κατά 0,71% και στο 2,816% και κοντά στα ιστορικά χαμηλά.