Στη συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης «ποντάρουν» οι επενδυτές, που από το πρωί σπεύδουν να εξασφαλίσουν ομόλογα του Ευρωπαικού Νότου, πιστεύοντας ότι η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να αποσύρει άμεσα τα μέτρα τόνωσης του πληθωρισμού, ο οποίος επιμένει να κινείται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.
Τα κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας σημειώνουν ράλι σήμερα λόγω της αυξημένης ζήτησης.
H απόδοση στα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαμορφώνεται σήμερα στο 5,543% έχοντας υποχωρήσει κατά 1,2% από τα χθεσινά επίπεδα
Οι επενδυτές αισθάνονται όλο και περισσότερο βέβαιοι ότι η ανησυχία γύρω από το ισχυρό ευρώ θα κρατήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μακριά από το να αποσύρει γρήγορα τα νομισματικά μέτρα τόνωσης.
Το «φάντασμα» του αποπληθωρισμού «σκιάζει» την οικονομία της Ευρώπης.
Επιπλέον ο πληθωρισμός δεν κινείται σε επίπεδα που θα δημιουργούσαν «άνεση» αυτή τη στιγμή για την ΕΚΤ ώστε να πάρει μία τέτοια απόφαση.
Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 2 και πλέον τρισεκατομμυρίων ευρώ αργότερα αυτό το έτος, αλλά η έντονη ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος έχει αλλάξει τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters με γνώση των συζητήσεων, τα ισχυρά και ταχύτατα κέρδη που έχει σημειώσει το ευρώ έναντι του δολαρίου ανησυχούν όλο και περισσότερους αξιωματούχους της ΕΚΤ, αυξάνοντας την πιθανότητα το QE να σταματήσει σε πολύ αργούς ρυθμούς αντί να οδηγηθεί σε γρήγορο τέλος.
Αυτό δίνει ανακούφιση στους επενδυτές οι οποίοι σήμερα στρέφονται έντονα στα κρατικά ομόλογα του Νότου, τα οποία έχουν επωφεληθεί περισσότερο από το QE.
To risk-on κλίμα στην αγορά ομολόγων της ευρωπεριφέρειας παρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα τα οποία αν και δεν συμμετέχουν στο QE, ωστόσο, σε περίπτωση που το πρόγραμμα κρατήσει για περισσότερο διάστημα έστω και μειωμένο, αυξάνει τις πιθανότητες ένταξής τους.
Έτσι, η απόδοση στα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαμορφώνεται σήμερα στο 5,543% έχοντας υποχωρήσει κατά 1,2% από τα χθεσινά επίπεδα. Αξίζει να σημειώσουμε πως τον Αύγουστο τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν τις χειρότερες αποδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον Αύγουστο, αλλά το 1,5% ήταν ακόμα πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ (κοντά στο 2%).
«Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν σαφήνεια σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη του πληθωρισμού», όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, Daniel Lenz. «Η ΕΚΤ θα ήθελε να έχει μια πολύ σαφή εικόνα προτού υποχωρήσει στο tapering».
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κινούνται έως και 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 2,026%, το 1,436% και το 2,817% αντίστοιχα.
Εκτόξευση των εισροών στα ομολογα, $8,1 δισ.
Τα παγκόσμια ομόλογα προσέλκυσαν εισροές ύψους 8,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, σε μια εβδομάδα που κλιμακώθηκε η βορειοκορεατική ένταση, ενώ η απειλή του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το κλείσιμο των λειτουργιών της κυβέρνησης, χτύπησε τις μετοχές των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία της BofA έδειξαν ότι οι επενδυτές προτίμησαν τα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων και του χρυσού σε σχέση με τις μετοχές, σε μια ασταθή εβδομάδα που ξεκίνησε μετά τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole αλλά και τις νέες απειλές Τραμπ.
Τα ομόλογα έχουν προσελκύσει εισροές για 24 συνεχόμενες εβδομάδες, με τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικού βαθμού να αντλούν 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια και τα κρατικά ομόλογα 600 εκατομμύρια δολάρια.
Ο χρυσός προσέλκυσε 300 εκατομμύρια δολάρια, την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα εισροών.
Οι μετοχές σημείωσαν εισροές 1,7 δισ. δολαρίων αλλά το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στις αναδυόμενες αγορές οι οποίες είδαν εισροές 2,3 δισ. δολ., τις μεγαλύτερες σε έξι εβδομάδες.
Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών διατηρούν των πρώτη θέση στη λίστα με τους νικητές των αποδόσεων διεθνώς, με κέρδη 28,5% σε δωδεκάμηνη βάση.
Nowotny: Δεν υπάρχει περιθώριο για αύξηση επιτοκίων λόγω… πληθωρισμού
Δεν υπάρχει περιθώριο για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ όσο ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Ewald Nowotny.
«Όσο έχουμε χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού, δεν βλέπω μια προοπτική για υψηλότερα επιτόκια», τόνισε ο Nowotny που επίσης βρίσκεται στο δ.σ. της ΕΚΤ που καθορίζει τα επιτόκια.
«Τα επιτόκια αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα όχι μόνο στα μακροοικονομικά αλλά διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε μια οικονομία αγοράς», ανέφερε ο ίδιος.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σημείωσε άνοδο στο 1,5% τον Αύγουστο, αλλά αναμένεται να παραμείνει χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για 2%, στα επόμενα χρόνια.
Constancio: Πιο δύσκολη η αύξηση του πληθωρισμού λόγω ΗΠΑ
Η αυξημένη αβεβαιότητα για την μελλοντική οικονομική πολιτική στις ΗΠΑ και οι ασθενείς «πληθωριστικές» πιέσεις παγκοσμίως, καθιστούν πιο δύσκολη την άνοδο του πληθωρισμού της ευρωζώνης, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio.
«Η αυξημένη αβεβαιότητα αναφορικά με την δυναμική της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, καθιστά την εξομάλυνση του πληθωρισμού δυσχερέστερη, καθώς και των επιπέδων ανεργίας του ευρώ», ανέφερε ο Constancio σε συνέδριο στο Cernobbio.
«Η ισχυρή πληθωριστική φάση παγκοσμίως που φαινόταν πιθανή στην έναρξη του έτους, δεν έχει υλοποιηθεί», τόνισε ο Constancio.
«Ως εκ τούτου, τα καθήκοντα της εξομάλυνσης του πληθωρισμού και της ανεργίας σε αποδεκτά επίπεδα, εξακολουθούν να είναι δύσκολα», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης: