Η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συνήλθε στην Αθήνα, στις 6 Αυγούστου 2019.

Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ενεργειακές Πηγές, Francis R. Fannon, καθώς και εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών, επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Ελλάδος και των ΗΠΑ για την περαιτέρω εμβάθυνση της στενής διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ομάδα Εργασίας για ενεργειακά θέματα στηρίζεται στην σταθερά αυξανόμενη διμερή συνεργασία σε συνέχεια του εναρκτήριου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος και ΗΠΑ που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο 2018.

Οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και ΗΠΑ υπογράμμισαν τη σημασία των προσπαθειών στην Ευρώπη για διαφοροποίηση ως προς τις ενεργειακές πηγές, προκειμένου να προωθηθεί η περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια. Χαιρέτισαν τον ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και ως περιφερειακού κόμβου [προμήθειας, παροχής] φυσικού αερίου.

Συζήτησαν γύρω από τις δυνατότητες αμερικανικών ιδιωτικών επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, τις ευκαιρίες που αναδύονται στην αγορά υδρογονανθράκων, καθώς και την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προς αυτό το σκοπό, αμφότερες πλευρές ανέλαβαν τη δέσμευση για τη διασφάλιση όρων διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να ενθαρρυνθεί έτι περαιτέρω η πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, F. Fannon, συνεχάρη την Ελλάδα για την επικείμενη ολοκλήρωση του οικείου [ελληνικού, εθνικού] τμήματος του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), τις εν εξελίξει εργασίες κατασκευής του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδος- Βουλγαρίας (Interconnector Greece-Bulgaria) καθώς και για τον σχεδιασμό βελτίωσης της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδος και των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη υποστήριξή τους στη διαφοροποίηση των εξαγωγικών επιλογών για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, που θα είναι εμπορικά βιώσιμες, θα ενισχύουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, και οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομής όπως ο Αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) και ενισχυμένη δυνατότητα [παροχής, αποθήκευσης] φυσικού αερίου όπως ο σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Συζήτησαν επίσης το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το αμερικανικής προέλευσης φυσικό υγροποιημένο αέριο (LNG) σχετικά με την επίτευξη των στόχων για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά γύρω από τις αμερικανικές επενδύσεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την άδεια πραγματοποίησης ερευνών [υπέρ] της εταιρείας ExxonMobil σε συνεργασία με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς και τις ενδεχόμενες ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδος και των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς που συζητήθηκαν στην Ομάδα Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, εν όψει του δεύτερου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος –ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης