Σύμμαχοι και αντίπαλοι των Ηνωμένων Πολιτειών κατήγγειλαν σήμερα την αμερικανική στροφή προς τον προστατευτισμό και τη συντεταγμένη επίθεση κατά του ελευθέρου εμπορίου μετά την ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ της επιβολής δασμολογικών φραγμών που δημιουργούν φόβους για διεθνή εμπορικό πόλεμο.

Από την πλευρά των Δυτικών, η Γερμανία, μία από τις βασικές εξαγωγικές δυνάμεις στον κόσμο, αντέδρασε με ιδιαίτερη δριμύτητα. Εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ κατήγγειλε την εφαρμογή “παράνομων” μέτρων, αφού ο Τραμπ επετέθη χθες στο Βερολίνο για “το εμπορικό του πλεόνασμα και τις πολύ χαμηλές αμυντικές του δαπάνες”.

“Ο Τραμπ οχυρώνει τη χώρα του παρά την αντίθετη γνώμη του κόμματός του, πλήθους επιχειρήσεων και των οικονομολόγων”, δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις. “Πρόκειται για προστατευτισμό , είναι επίθεση κατά στενών εταίρων, όπως είναι η ΕΕ και η Γερμανία και κατά του ελευθέρου εμπορίου”, είπε.

Γάλλοι και Βρετανοί κατήγγειλαν επίσης τα αμερικανικά μέτρα, τη στιγμή που η Κίνα, η δεύτερη οικονομία στον κόσμο, έκανε λόγο για “σκόπιμη επίθεση κατά του πολυμερούς εμπορικού συστήματος”.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Πεκίνο επέκριναν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ο Τραμπ έκανε χρήση ενός επιχειρήματος για την εθνική άμυνα για να δικαιολογήσει την απόφαση επιβολής δασμών, 25% επί των εισαγωγών χάλυβα και 10% επί των εισαγωγών αλουμινίου.

Περιοριστικά μέτρα

“Δεν μπορεί να συνιστούμε απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κατά συνέπεια υπολογίζουμε ότι θα εξαιρεθούμε”, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, τη στιγμή που η Ευρώπη εξάγει χάλυβα αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αλουμίνιο αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως στις ΗΠΑ.

Για το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, πρόκειται για “κατάχρηση”, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι υποσχέθηκε την “προσήκουσα απάντηση σε περίπτωση εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον”.

Εν αναμονή της εφαρμογής αυτών των αμερικανικών δασμών εντός 15 ημερών, οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη καταρτίσει λίστα αντιμέτρων επί εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων όπως το φυστικοβούτυρο και ο χυμός πορτοκαλιού.

Το Τόκιο, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ασία, αναφέρθηκε επίσης στην λήψη των “προσηκόντων μέτρων”.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι όλες οι χώρες μπορούν να διαπραγματευθούν ενδεχόμενη εξαίρεση. “Θα επιδείξουμε μεγάλη ευελιξία”, διαβεβαίωσε ο Τραμπ.

Έτσι, ο Καναδάς, πρώτος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και ο βασικός εξαγωγέας χάλυβα και αλουμινίου, και το Μεξικό, έχουν προς το παρόν εξαιρεθεί και η τύχη τους θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (ALENA) .

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες τα δύο επίμαχα έγγραφα που σηματοδοτούν την στροφή των ΗΠΑ προς τον προστατευτισμό, 13 μήνες μετά την έλευσή του στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ και δεκαετίες θύμα παράνομων εμπορικών πρακτικών, τις οποίες αποκάλεσε “επίθεση”.

Ο αμερικανός πρόεδρος επετέθη κατά της Γερμανίας, συνδέοντας το θέμα των εμπορικών συναλλαγών με τις γερμανικές αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Το Βερολίνο, όπως και άλλες χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας, έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% από 1,2 σήμερα στον ορίζοντα το 2024.

Ομως, η καγκελάριος Μέρκελ υποχρεώθηκε να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των αμυντικών δαπανών για να πείσει τους Σοσιαλδημοκράτες να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση. Υποσχέθηκε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα φθάσουν το 1,5% του ΑΕΠ το 2021, πολύ μακριά από τον στόχο του ΝΑΤΟ.

Δυσαρέσκεια των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο

Στις ίδιες τις ΗΠΑ, η χθεσινή ανακοίνωση προκάλεσε την δυσαρέσκεια όσων από τους Ρεπουμπλικανούς του Κονγκρέσου δεν συμμερίζονται την άποψη του επιχειρηματία ότι “οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα”.

Σε απόλυτη διαφωνία και ο επικεφαλής οικονομικός του σύμβουλος Γκάρι Κον, ο οποίος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν εξέφρασε επίσης την διαφωνία του, ενώ ο γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ ανακοίνωσε την προσεχή κατάθεση νομοσχεδίου που θα ακυρώνει την επιβολή των δασμών.

Η απόφαση του Τραμπ ανακοινώθηκε την ημέρα της αναβίωσης της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου 11 χωρών του Ειρηνικού έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Σήμερα, τα χρηματιστήρια του πλανήτη αντέδρασαν με ηρεμία στις ανακοινώσεις του Τραμπ, που θεωρήθηκαν αναμενόμενες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ