Την ανάγκη χρήσης τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα προκειμένου να υπηρετηθεί ο διπλός στόχος της αύξησης της παραγωγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο 11ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Όπως τόνισε, σύντομα το υπουργείο θα παρουσιάσει πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, ύψους 80 εκ. ευρώ. Οι αγρότες, πρόσθεσε, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στην καθοδήγηση των επιστημόνων, προκειμένου να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή τους και να προσαρμοστούν στις επιταγές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 για μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον μέχρι το 2050.

Υπογράμμισε ότι εάν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του μηδενικού αποτυπώματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις, τόσο στην αγροτική παραγωγή, όσο και στην κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των αγροτών που παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης, από το 6,7% που είναι σήμερα, στο 25%, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Ως παράδειγμα χρήσης της τεχνολογίας, ανέφερε την εφαρμογή που στέλνει ειδοποίηση στο κινητό του αγρότη για επικείμενο παγετό. Επισήμανε δε, ότι τα τελευταία 23 χρόνια δόθηκαν αποζημιώσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ για καλλιέργειες που επλήγησαν από παγετό.

«Χωρίς γρήγορη προσαρμογή στις καινούργιες ανάγκες δεν θα μπορούν να υπηρετηθούν στο μέλλον, τα ζητήματα της διατροφικής αλυσίδας», σημείωσε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τον κ. Γεωργαντά προλόγισε ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Καφάτος, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το 11ο Συνέδριο Αγροτοτεχνολογίας ανέδειξε τον ρόλο της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.