Ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της εργασίας για νέους έως 30 ετών, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε επιμέρους πρότζεκτ στο Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Τα project θα αφορούν πρωτίστως την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών.
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο digital economy forum 2018:
«Σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
«Έχουμε ήδη απευθύνει τη σχετική πρόσκληση προς όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς, για να καταγράψουν τις ανάγκες τους και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση τέτοιων συγκεκριμένων έργων και προγραμμάτων, που στοχεύουν στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και θα αφήνουν διακριτό κοινωνικό αποτύπωμα» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Προτεραιότητα, όπως είπε, θα έχουν τα έργα της ψηφιοποίησης, της ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών του κράτους και της ψηφιοποίησης των αρχείων, επισημαίνοντας ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και η ψηφιοποίηση όλου του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων είναι ενδεικτικό παράδειγμα.
Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την επόμενη ημέρα, καθώς σχεδιάζεται η αναπτυξιακή στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα, μετά την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε έναν αρχικό σχεδιασμό της αναπτυξιακής στρατηγικής, το οποίο το έχουμε εισηγηθεί στους εταίρους στο Eurogroup. Έχουμε οργανώσει ένα ολιστικό σχέδιο για την αναπτυξιακή στρατηγική για την επόμενη ημέρα, το οποίο βασίζεται σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής, γιατί, κατά τη δική μας εκτίμηση, η κρίση που βιώσαμε, ήταν, πρωτίστως, κρίση του παραγωγικού μοντέλου, που είχε υιοθετήσει η χώρα» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Όπως είπε, μέσα από αυτό το διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που έχει αρχίσει ήδη να σχεδιάζεται, δίδεται έμφαση και στην επιστροφή των νέων και του υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού που έφυγε από τη χώρα, την περίοδο της κρίσης.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, βασικός μοχλός γι’ αυτού του τύπου την ανάπτυξη είναι ο κλάδος της πληροφορικής, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο ο οποίος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ο τομέας της πληροφορικής και των επικοινωνιών στη χώρα μας απαριθμεί περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν περισσότερες από 250.000 θέσεις εργασίας.