Με τις τιμές βασικών αγαθών να έχουν ανατιμηθεί, το πασχαλινό τραπέζι φέτος αναμένεται να είναι πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ψωμί, το οποίο αυξήθηκε έως και 20 λεπτά, ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών αυξήσεων στην τιμή του αλευριού.
Οι νέες παραλαβές από αρτοποιούς, όπως λένε οι ίδιοι, έχουν «καπέλο» ως και 70% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθιστώντας αναπόφευκτη την αύξηση στην τελική τιμή του ψωμιού. Μέχρι τις 28 Μαρτίου η τιμή μιας φρατζόλας «έπαιζε» στα 0,70- 0,80 ευρώ, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις το 1 ευρώ.
Από τότε, η τιμή πήρε πάνω γύρω στα 0,20 ευρώ, «φλερτάροντας» με το 1,30 ευρώ. Σημειωτέον ότι από αυτά, τα 0,15 ευρώ είναι ο αναλογών ΦΠΑ 13%.
Κρέας, γλυκά και αρτοσκευάσματα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με πέρσι και φέτος το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να κοστίσει 11,50 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2021.
Ενδεικτικά, ένα τραπέζι πέντε ατόμων το κόστος του κρέατος, αν και οι τιμές αναμένεται να οριστικοποιηθούν την Μεγάλη Εβδομάδα, αναμένεται να είναι το εξής:
– στο αρνί: 12,5€/ κιλό (από 10,5 €)
– στο κατσίκι: 13€/ κιλό (από 11 €)
Το κόστος για το ψήσιμο αναμένεται στα εξής επίπεδα:
– στον φούρνο της γειτονιάς (15 € – 20 €)
– στη σούβλα (κάρβουνα 15 κιλά: 16€ (από 15 €)
Όσον αφορά στα υπόλοιπα τρόφιμα για το τραπέζι του Πάσχα, το κόστος αναμένεται να είναι το εξής:
– Ψωμί (1 κιλό): 2,40€ (από 1,90 €)
– Αυγά (6άδα) 2,17 € (από 2,10 €)
– Τσουρέκι (κιλό): 13€ (από 11 €)
– Μαρούλι (τμχ.): 1,10 € (από 0,50€)
– Ντομάτες (1 κιλό): 3€ (από 1,50 €)
– Πατάτες (1 κιλό): 1,50€ (από 0,90€)
– Αναψυκτικά (1,5 λίτρο): 1,20€ (από 1,10 €)