Η μεγάλη κάμψη της σουηδικής οικονομίας μπορεί να είναι η χειρότερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν σήμερα, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να συρρικνώνεται έως και κατά 10%.
Η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας έχει ήδη δεσμευθεί να δαπανήσει 100 δισ. κορόνες (9,9 δισ. δολάρια) για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού καθώς εξαπλώνονται στην οικονομία. Επιπλέον η υπουργός Οικονομίας Μαγκνταλένα Άντερσον έχει προσφέρει δάνεια και εγγυήσεις ύψους έως 550-600 δισ. κορόνες.
Η Σουηδία δεν έχει επιβάλει το είδος του αυστηρού lockdown που ισχύει σε πολλές άλλες χώρες. Ωστόσο τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις εμπορικές συναλλαγές αναμένεται ότι θα πλήξουν την οικονομία της.
«Εάν έπρεπε να επικαιροποιήσουμε σήμερα το συνολικό ΑΕΠ, η εκτίμηση είναι ότι θα βρισκόμασταν κάπου στο μέσο (του εύρους) μεταξύ -4,2% και -10%» δήλωσε η Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα».
Μια μείωση του ΑΕΠ πάνω από 4,2% θα αντιστοιχούσε στη χειρότερη ύφεση από το 1940, όταν η οικονομία συρρικνώθηκε περίπου κατά 10% λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Συρρίκνωση και της νορβηγικής οικονομίας
Η νορβηγική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,9% το πρώτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη πτώση από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι προσπάθειες για την ανακοπή εξάπλωσης του κορωνοϊού παρέλυσαν πολλούς κλάδους της οικονομίας.
Η οικονομία της ηπειρωτικής χώρας, που εξαιρεί την παραγωγή πετρελαίου και αερίου, συρρικνώθηκε κατά 6,4% τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Νορβηγίας SSB.
«Η παράλυση στη νορβηγική οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πρωτοφανής. Η σημερινή κάμψη αναμένεται να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια» ανέφερε η SSB ύστερα από την ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων.
Η κυβέρνηση προχώρησε στις 12 Μαρτίου σε κλείσιμο μιας σειράς δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και επιχειρήσεων, θέτοντας σε ισχύ τους αυστηρότερους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί ποτέ στη χώρα σε καιρό ειρήνης.
Ο κορωνοϊός έχει επίσης προκαλέσει κραχ στην τιμή του πετρελαίου, που είναι το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Νορβηγίας. Η παραγωγή αργού δεν περιλαμβάνεται στο ΑΕΠ της ηπειρωτικής Νορβηγίας, αλλά οι επενδυτικές περικοπές, στις οποίες προχώρησε ο κλάδος, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της ηπειρωτικής χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με αξία περιουσιακών στοιχείων ύψους περίπου 1 τρισ. δολαρίων -τριπλάσιας σχεδόν του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας- δίνει την ευκαιρία στη Νορβηγία να ξεφύγει από την κρίση μέσω δαπανών.
«Η Νορβηγία είναι πιθανόν να δει μια οικονομική ανάκαμψη πριν από τους εμπορικούς μας εταίρους λόγω του μεγαλύτερου περιθωρίου που έχει για ελιγμούς στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και λόγω της υποτίμησης της κορόνας έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων» ανέφερε η SSB.