«Φιλοδοξούμε για έναν πιο παρεμβατικό, ανοιχτό, δυνατό και αποτελεσματικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών», προς όφελος των μελών του και των «ηρωϊκών» επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, που επέδειξαν «αξιοθαύμαστη» ανθεκτικότητα στις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων 13 χρόνων, επισήμανε η νέα επικεφαλής του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ακριτικής βιομηχανίας ξύλου «Ακρίτας», στη διάρκεια της σημερινής πρώτης επίσημης γνωριμίας της με δημοσιογράφους.
«Όλη μου τη ζωή έβαζα στόχους και προσπαθούσα να τους πετύχω. Δεν ασπάζομαι το “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Μεθοδικά και με σχέδιο θα προσπαθήσω να βοηθήσω τον ΣΒΕ, με γνώμονα το ήθος και την ευπρέπεια και προάγοντας την υγιή επιχειρηματικότητα», σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά. Η ίδια τόνισε ότι οι προτεραιότητες που έχει θέσει είναι «ξεκάθαρες και σαφείς» και ανέλυσε τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί.
Ως πρώτη παρέμβαση του ΣΒΕ, η κ. Σαράντη, προέταξε την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, ενώ μιλώντας για τις προτεραιότητες που έχει θέσει ως επικεφαλής του συνδέσμου, επισήμανε ότι αυτές είναι η ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής και της κοινωνικής ευθύνης από πλευράς του επιχειρείν, η αναβάθμιση της κατάρτισης του ανθρωπίνου δυναμικού των εταιρειών, αλλά και η κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό, εξειδικευμένο και μη.
Παραμένοντας προσηλωμένοι σε αυτούς τους στόχους/προτεραιότητες, θα επιτευχθεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και έτσι θα αυξηθεί και η εξωστρέφειάς τους, που περικλείει τα πάντα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μισθοί, έλεγχος του πληθωρισμού και το.. αύριο για το επιχειρείν
Σε «ορισμένες περιπτώσεις οι μισθοί θα πρέπει να τύχουν αναπροσαρμογής, αλλά οι κινήσεις που θα γίνουν, θα πρέπει να είναι χειρουργικής λεπτότητας, καθώς από την άλλη πλευρά πρέπει να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΣΒΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά «από τη μία πλευρά δεν πρέπει να θρέψουμε περαιτέρω το τέρας του πληθωρισμού, αλλά από την άλλη, είναι ανάγκη να στηριχτεί και το εισόδημα των εργαζομένων».
Υπογραμμίζοντας πάντως ότι το κράτος «ως τώρα τα πήγε αρκετά καλά ως προς τη στήριξη των επιχειρήσεων στην εποχή της ενεργειακής κρίσης», η ίδια τόνισε «ελπίζεται ότι θα συνεχίσει να τις στηρίζει» και εξέφρασε τη θέση της ότι το 2023 δεν θα είναι χειρότερο από το 2022 σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και σε σχέση με την ενέργεια.
Αναφερόμενη στα θέματα των επιχειρήσεων εκτός μεγάλων αστικών πόλεων, η κ. Σαράντη, μιλώντας για τη Θράκη συγκεκριμένα, είπε ότι «το κράτος θα πρέπει πρώτα να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα και μετά αυτά των επιχειρήσεων, καθώς λειτουργούν σε περιοχές, όπως π.χ. η Θράκη, που το δημογραφικό είναι τραγικό και που το ζήτημα δεν είναι η εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά το να βρει κάποιος άνθρωπο να προσλάβει. Αν υπάρχουν άνθρωποι σε μια περιοχή, σιγά σιγά και οι επιχειρηματίες θα βρουν το δρόμο τους», τόνισε. Πάντως, η ίδια έκανε λόγο για κοσμογονία που συντελείται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, με την γεωστρατηγική αναβάθμιση του λιμανιού της πόλης.
Η πρόεδρος του ΣΒΕ, μίλησε για τις εταιρείες που λειτουργούν στις περιφέρειες της χώρας και την ανάγκη κάλυψης του μεταφορικού ισοδύναμου. Αναφερόμενη ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που όπως είπε «αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε ότι «είναι ένα μικρό θαύμα η επιβίωσή τους όλα αυτά τα χρόνια».
Στη συνάντηση των δημοσιογράφων με την πρόεδρο του ΣΒΕ, παρόντες από πλευράς συνδέσμου ήταν ο α’ αντιπρόεδρός του, Γιάννης Σταύρου και ο γενικός διευθυντής ΙΣΒΕ του συνδέσμου, Χρήστος Γεωργίου.