Πιθανόν μέσα στο 2022 θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο και την έγχυση του στο δίκτυο φυσικού αερίου, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου Σπύρος Τζιάκας, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα “Εξοικονόμηση Ενέργειας – Βιοαέριο” που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ ΤΚΜ).
Όπως εξήγησε, το νομοσχέδιο θα δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες παραγωγής βιοαερίου, οι οποίες λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών από το 2019, δεν μπορούν να συνδεθούν για να πουλάνε το ρεύμα τους, οπότε θα μπορούν να επιλέξουν την αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο και έτσι να μπορούν να το διοχετεύουν στο δίκτυο.
Μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου είναι οι 35 από τις περίπου 50 μονάδες που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, με εγκαταστημένη ισχύ κοντά στα 40 MW.
Ο κ. Τζιάκας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Βιοαέριο Λαγκαδά, η οποία αξιοποιεί ετησίως περίπου 80.000 τόνους αποβλήτων αποδίδοντας 8.400 MWh ηλεκτρικής ενέργειας και 75.000 τόνους οργανικό εδαφοβελτιωτικό κατάλληλο για την λίπανση και βελτίωση 5.000 στρεμμάτων αγροτικών εκτάσεων.
Πολλά είναι τα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη από το βιοαέριο, επισήμανε ο Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών & Εξοπλισμού του ΑΠΘ, καθ. Γεωπονίας Θωμάς Κωτσόπουλος, προσθέτοντας ότι “έχουμε παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος”.
Υπογράμμισε ότι “είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτή την τεχνολογία προς όφελος της κυκλικής οικονομίας και της καλύτερης διαχείρισης των πόρων”.
Νέες τεχνολογίες, επισήμανε, αναπτύσσονται γύρω από την παραγωγή του βιοαερίου ενισχύοντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας σε διαφόρους τομείς. Ως παράδειγμα ανέφερε τη μετατροπή του υπολειπόμενου μεθανίου και της αμμωνίας που βρίσκεται στο χωνεμένο υλικό των μονάδων βιοαερίου σε μονοκυτταρικές πρωτεΐνες, η οποία θα δώσει νέα διάσταση στο πλέγμα ενέργειας – τρόφιμων.
Η μονοκυτταρική πρωτεΐνη, είναι υψηλής ποιότητας καθαρή πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα ζωοτροφής και κυρίως ως ιχθυοτροφή. Εκτός από τη χρήση τους ως ζωοτροφή, οι μονοκυτταρικές πρωτεΐνες θα μπορούσαν να υδρολυθούν και να χρησιμοποιηθούν ως διάλυμα αμινοξέων για χρήση ως βιολιπάσματα για την καλλιέργεια φυτών.
Όπως είπε, ο κ. Κωτσόπουλος το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Εξοπλισμού συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνολογιών που ενισχύουν την υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας στον τομέα του βιοαερίου.
Την επικαιρότητα του βιοαερίου και των άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας ανέδειξε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιώργος Τσακούμης και πρόσθεσε ότι «το Επιμελητήριο φιλοδοξεί να βάλει ένα λιθαράκι στην ενημέρωση».
Την ανάγκη οι δράσεις τόσο της Πολιτείας όσο και του ιδιωτικού τομέα να κινηθούν προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας επισήμανε ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ/ΤΚΜ Δημήτρης Κουσκουρίδης.
Πηγή: ΑΜΠΕ