Με μία του δήλωση οδήγησε την Credit Suisse στην έκτακτη εξαγορά της από την UBS, αλλά πλέον είναι… άνεργος. Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας (Saudi National Bank — SNB), του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse πριν από την εξαγορά της στις αρχές του μήνα, παραιτήθηκε, ανέφερε η SNB σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο χρηματιστήριο του Ριάντ.

Το διοικητικό συμβούλιο της SNB «αποδέχθηκε την παραίτηση» του Άμαρ αλ-Χουντάιρι «για προσωπικούς λόγους», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 15 Μαρτίου, οι δηλώσεις του Χουντάιρι σύμφωνα με τις οποίες η SNB δεν επρόκειτο να αυξήσει το μερίδιό της (9,8%) στην Credit Suisse για ρυθμιστικούς λόγους, είχε προκαλέσει καταβύθιση της μετοχής της ελβετικής τράπεζας στο χρηματιστήριο.

Η τιμή της μετοχής ανέκαμψε την επομένη, μετά την ανακοίνωση βοήθειας 54 δισεκ. δολαρίων (50,2 δισεκ. ευρώ) από την ελβετική κεντρική τράπεζα, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να καθησυχάσει τους επενδυτές σε ένα γενικότερο κλίμα ανησυχίας για τον τραπεζικό τομέα.

Στις 19 Μαρτίου, η Credit Suisse εξαγοράστηκε έναντι πολύ μικρού αντιτίμου από τη UBS, τον μεγαλύτερο ελβετικό τραπεζικό όμιλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Wall Street Journal ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως η επένδυση ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων της σαουδαραβικής εθνικής τράπεζας στην Credit Suisse είχε πραγματοποιηθεί με απαίτηση του πρίγκιπα διαδόχου και ντε φάκτο επικεφαλής της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αξιωματούχοι του σαουδαραβικού κρατικού επενδυτικού ταμείου εκτιμούσαν τότε πως το εγχείρημα “ήταν πολύ ριψοκίνδυνο (…) εγείροντας νομικά ζητήματα και το ενδεχόμενο σημαντικών μελλοντικών απωλειών”.

Στις 16 Μαρτίου, σε συνέντευξη στο δίκτυο CNBC, ο Χουντάιρι είχε δηλώσει: «ο πανικός (…), είναι εντελώς αδικαιολόγητος, είτε πρόκειται για Credit Suisse είτε για το σύνολο της αγοράς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την ίδια ημέρα στο AFP, ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ αλ-Τζαντάαν είχε εκτιμήσει από την πλευρά του πως η αντίδραση των αγορών “είναι ίσως λίγο υπερβολική”.

Χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, ο Σαουδάραβας υπουργός είχε εκτιμήσει πως “πολλές ανεπάρκειες”, κυρίως στην «εποπτεία, τη διαχείριση, τη συγκεντροποίηση, την αναντιστοιχία ενεργητικού και παθητικού», είχαν τροφοδοτήσει τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα.

Όμως οι ανεπάρκειες αυτές δεν αφορούν το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, είχε προσθέσει.

Ο Χουντάρι αντικαταστάθηκε στη ηγεσία του διοικητικού συμβουλίου της SNB από τον Σαΐντ Μοχάμεντ αλ-Γκάμντι, που ήταν προηγομένως γενικός διευθυντής του ομίλου.

Σε αντικατάσταση του τελευταίου, ο Ταλάλ Άχμεντ αλ-Χερέιτζι διορίστηκε προσωρινός διευθυντής.

Χθες, Κυριακή, ο εποπτικός φορέας της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να λογοδοτήσουν οι επικεφαλής της Credit Suisse, μετά την κατάρρευση της τράπεζας.

«Δεν είμαστε μια διωκτική αρχή, αλλά διερευνάμε τα σχετικά ενδεχόμενα» , δήλωσε η πρόεδρος της αρχής Μαρλίν Άμσταντ, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα NZZ am Sonntag.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης