Χρονιά “ορόσημο” για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν η περσινή, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος στο “Eban Annual Congress” στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων για την ανάπτυξη του κλάδου και επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά.
“Η προηγούμενη χρονιά ήταν ένα ορόσημο για το ελληνικό οικοσύστημα των startups. Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις απορροφούν το 40% περίπου, της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών συμμετοχών στην περιοχή, περισσότερες από 50 εταιρείες ιδρύθηκαν, ενώ περίπου τα τρία τέταρτα αυτής της χρηματοδότησης προήλθαν από το εξωτερικό. Συνολικά, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις προσέλκυσαν περισσότερα από 325 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση” είπε ο κ. Γιαννόπουλος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται σε εθνικό επίπεδο. “Πρόσφατα, δημιουργήσαμε ένα εθνικό κατάλογο για τις startups επιχειρήσεις. Εδώ στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση υποστηρίζει το νέο επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο, που θα είναι έτοιμο μέσα στο χρόνο. Στην Αθήνα έχουμε αναπτύξει ένα νέο κόμβο καινοτομίας. Το hub είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με μια επένδυση κοντα στα 100 εκατομμύρια ευρώ, που θα στεγάσει ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις και φιλοδοξεί να γίνει ένα κομβικό σημείο για την καινοτομία στην Ελλάδα”.
“Το ελληνικό οικοσύστημα startup έχει ξεκάθαρα ενηλικιωθεί” είπε ο κ. Γιαννόπουλος και αφού αναφέρθηκε στις δέκα εννιά ελληνικές “εξόδους” και τις τοποθετήσεις – εξαγορές, με κορυφαίες τη συμφωνία της JP Morgan για μερίδιο 49% στη Viva Wallet, αποτιμώντας την αξία της εταιρία στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ και τις συμφωνίες Meta – Accusonus και Prodege – Pollfish, πρόσθεσε:
“Εκτός από τη ζωντανή σκηνή των startups, η Ελλάδα έχει όλα τα εφόδια να γίνει κορυφαίο παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας τα επόμενα χρόνια. Ήδη φιλοξενεί κόμβους έρευνας και ανάπτυξης για διεθνείς εταιρίες, όπως η Chubb, η Pfizer Deutsche Telecome, NTT μεταξύ άλλων, η χώρα έχει επίσης προσελκύσει επενδύσεις data centers από κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες Google, Microsoft , και Amazon”.
“Συνολικά, επενδύσεις ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τηλεπικοινωνίες και τις υποδομές βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη για την αναβάθμιση της τοπικής χωρητικότητας και συνδεσιμότητας στην Ελλαδα. Ένα έργο ορόσημο είναι μια επένδυση 800 εκατομμυρίων ευρώ για έναν νέο υπερυψηλής ταχύτητας διάδρομο δεδομένων από την Ασία – το East to Med Data Corridor – που θα καταστήσει την Ελλάδα, πύλη δεδομένων προς στην Ευρώπη”.
Ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, μεταξύ αυτών, το άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
“Είτε πρόκειται για νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε για κέντρα Ε&Α είτε για επενδυτικές υποδομές, η Ελλάδα προσελκύει όλο και περισσότερο την τελευταία τεχνολογία, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της. Πρώτο και κύριο πλεονέκτημα, το καλά μορφωμένο, υψηλών δεξιοτήτων δυναμικό της – η Ελλάδα είναι μοναδική για το ανθρώπινο δυναμικό της και έχει πολύ πτυχιούχους μηχανικούς και μεταπτυχιακούς” είπε ο κ. Γιαννόπουλος και συνέχισε:
“Προσθέστε σε αυτό: τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης να προωθήσει το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας, ένα φιλικό περιβάλλον για επενδυτές, μια σπουδαία γεωστρατηγική θέση. Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει”. Αναλυτική παρουσίαση της θέσης και του κύκλου εργασιών των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές έκανε η κ Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, εκτελεστικό μέλος της Enterprise Greece.