Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
Ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός στην μετά-Covid εποχή και πολλές από τις αλλαγές τις οποίες βιώνουμε τώρα και θεωρούμε προσωρινές, θα παραμείνουν και ήδη διαμορφώνουν τις κοινωνίες του μέλλοντος. Όσο και τις οικονομίες και τα μοντέλα ανάπτυξης που ακολουθούμε, σε μεγάλο βαθμό αρνούμενοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα του 21ου αιώνα αλλά και στις μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή που ήδη πλήττει και τη χώρα μας.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό, μιας και τα προβλήματα και τα αρνητικά ρεκόρ που σημειώθηκαν την περσινή χρονιά λόγω της πανδημίας, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ξεπεραστούν τα αμέσως επόμενα χρόνια, όταν θα έχουμε αφήσει την ιστορία με τον κορωνοϊό πίσω μας. Αντιθέτως, ο κορωνοϊός μάλλον ήταν το μεγάλο καμπανάκι για τις εφήμερες και κοντόφθαλμες πολιτικές μας, και όχι τόσο η αιτία για την τεράστια αυτή καθίζηση που βιώνουμε, με ότι συνέπειες αυτό φυσικά επιφέρει για όλους τους τομείς της οικονομίας.
Η ομάδα FLATOD, με μέλη εγνωσμένου κύρους επιστήμονες από διαφορετικά πεδία, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κρούει για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας την Πολιτεία και τους αρμόδιους ειδικούς να ενσκύψουν με ολοκληρωτικό τρόπο πάνω από την πρόκληση της συνολικής διαχείρισης του τουρισμού μας, αφήνοντας κατά μέρος τις κοντόφθαλμες πολιτικές και τις άοκνες απόπειρες επίλυσης των προσωρινών προβλημάτων, όσο άμεσα κι αν μοιάζουν αυτά.
Πλέον, «ή θα αλλάξουμε μόνοι μας, ή θα μας αλλάξουν βίαια», αναφέρουν χαρακτηριστικά…
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα FLATOD (ονομαζόταν FLATOD-19 μέχρι πρότινος) λειτουργεί ως… Κασσάνδρα, με στόχο την προειδοποίηση και τη διαφύλαξη του τουριστικού μας προϊόντος. Ήδη από τις πολύ αρχές του καλοκαιριού του 2020 οι ειδικοί έκαναν λόγο για αυτό που έρχεται, και ζητούσαν άμεσες παρεμβάσεις προς όφελος της δημόσιας υγείας και της οικονομίας. (Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του Ιουνίου του 2020). Δεν εισακούστηκαν και δυστυχώς όπως ήρθαν τα πράγματα, δικαιώθηκαν.
Τον περασμένο Φεβρουάριο η ομάδα έλεγε ότι τα εμβόλια δεν αποτελούν πανάκεια, όσο ένα απλό εργαλείο για τη διαχείριση της πανδημίας. Όπως αναφέρθηκε στο σχετικό ρεπορτάζ του zougla.gr: «Η θέση της Ομάδας Flatod-19 είναι ότι παρά την παράμετρο εμβόλιο, το 2021 θα απαιτήσει πιο σύνθετες-πολύπλοκες διαχειριστικές λύσεις στους τουριστικούς προορισμούς, βασισμένες πάντα σε «micro-bubbles» με την προσθήκη τεχνολογικών εφαρμογών. Μάλιστα, όπως δήλωνε ο Δημήτρης Βασιλείου, επιχειρησιακός ερευνητής και επιχειρηματίας Γαστροτουρισμού, εκ των συνιδρυτών της Ομάδας, με τις μεγάλες δυσκολίες logistics των εμβολίων σε όλα τα στάδια, το φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί ίσως λίγο καλύτερο από το 2020 και επιδημιολογικά η χρονιά να είναι πιο διαχειρίσιμη, αλλά τα πράγματα μπορεί να πάνε ακόμη και χειρότερα του 2020, σε όλα τα επίπεδα, όχι «παρά» αλλά «λόγω» (!) των εμβολίων, όπως έχουν εκτιμήσει και επιφανείς ιολόγοι».
Αυτή τη φορά συνομιλήσαμε για τα πορίσματα των πιο πρόσφατων μελετών της ομάδας Flatod εκτός από τον Δημήτρη Βασιλείου, και με τον Μιχάλη Τοανόγλου, καθηγητή Τουρισμού στην Κορέα, συνιδρυτή της Ομάδας, ο οποίος εκτός των άλλων μας μετέφερε και την εμπειρία του από τον -πιο επιτυχημένο- τρόπο διαχείρισης της πανδημίας στις χώρες της Ανατολής.
Τα δύο ιδρυτικά μέλη της ομάδας μιλούν για το πώς βλέπουν τα πράγματα από εδώ και πέρα και ποιοι, κατά τη γνώμη τους, θα πρέπει να είναι οι άξονες της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε με την ευκαιρία της πανδημίας, να επιτύχουν την ολοκληρωτική αλλαγή σε ένα νέο, πιο αειφόρο και βιώσιμο μοντέλο.
Παρακολουθήστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση: