Η Ελλάδα θα φύγει από το Λουξεμβούργο με μια συνολική συμφωνία, που θα ανοίγει το δρόμο για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά από οκτώ χρόνια ανασφάλειας, σκληρής λιτότητας και επώδυνων προσπαθειών. Αυτό προβλέπει η βασική υπόθεση εργασίας στη συνεδρίαση του Eurogroup και εκτός απροόπτου φαίνεται ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί παρά τις δυσκολίες που καταγράφονται στις διαπραγματεύσεις.

Βασική παράμετρος, που καθυστερεί την επίτευξη συνολικής συμφωνίας είναι αυτή του εύρους της χρονικής επιμήκυνσης των δανείων του EFSF.

Σε αυτή έρχονται να προστεθούν το ύψος της τελευταίας δόσης του προγράμματος και η αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου προγράμματος είναι το πιο σημαντικό συστατικό της ελάφρυνσης. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 95 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία προτείνει και πάλι τον μικρότερο χρόνο επιμήκυνσης, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις. Αυτή την ώρα δέχεται πιέσεις από Κομισιόν και Γαλλία για επιμήκυνση έως και 15 έτη, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει να αντιστέκεται, μπλοκάροντας ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις. Βασική παράμετρος, που καθυστερεί την επίτευξη συνολικής συμφωνίας είναι αυτή του εύρους της χρονικής επιμήκυνσης των δανείων του EFSF

Τόσο η Γαλλία, όσο και η ίδια η Κομισιόν θέλουν έναν αρκετά μεγάλο χρόνο επιμήκυνσης ως το τελικό σχέδιο να μπορεί να πείσει τις αγορές και να βοηθά τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup είναι η δήλωση της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που μετέχει στη συνεδρίαση:

«Δεν θα απαντήσω σε καμία ερώτηση για την Ελλάδα γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Νεότερο τηλεγράφημα του Reuters

Μπορεί στη «μεταμνημονιακή» εποχή να μην υπάρχουν δόσεις από τη δανειακή σύμβαση, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η πρακτικής της χρηματοδότηση της χώρας με προϋπόθεση τις «μεταρρυθμίσεις» θα συνεχιστεί.

Έγγραφο που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα συνδέσει την καταβολή κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2022 στην Ελλάδα, με τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την διατήρηση των ήδη ψηφισμένων.

Σύμφωνα με το Reuters στο έγγραφο, στο οποίο περιγράφεται η «Ενισχυμένη Εποπτεία» στην οποία θα υπόκειται η Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, αναφέρει ότι η Αθήνα πρέπει να δεσμευθεί για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% έως το 2022, καθώς και ότι δεν θα συγκεντρώνει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Θα πρέπει επίσης να δεσμευθεί σε δράσεις σε έξι τομείς: στον δημοσιονομικό, στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αγοράς εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεων και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Εάν η αξιολόγηση, που θα πραγματοποιείται κάθε τρεις μήνες από την τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, και ΔΝΤ) είναι θετική, η Ελλάδα θα λαμβάνει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως ή 600 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις, ανά εξάμηνο.

Τα χρήματα που θα λαμβάνει η Ελλάδα θα προέρχονται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που συνεχίζει να κρατά η ΕΚΤ, βάσει του 2ου μνημονίου, καταλήγει το δημοσίευμα.

Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, αλλά και της συνήθως επικριτικής Σλοβακίας, εξέφραζαν αισιοδοξία ότι η συμφωνία είναι εφικτή και έκαναν λόγο για ιστορική ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Όλη η εισήγηση του EuroWorking Group για το ελληνικό χρέος