Την ευρωπαϊκή θέση, ότι παραμένει απόλυτη προτεραιότητα η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων και άλλων μορφών κρατικής στήριξης που στρεβλώνουν την αγορά χάλυβα, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, στην υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Υπερβάλλουσα Παραγωγή Χάλυβα (Global Forum on Steel Excess Capacity), η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, κατά τη συνάντηση, τα μέλη επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην υλοποίηση των συστάσεων της προηγούμενης υπουργικής διάσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2017 και αξιολόγησαν την πρόοδο του Φόρουμ. Περαιτέρω, συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για τη μείωση της υπερβάλλουσας παραγωγής χάλυβα.
Το πρόβλημα της υπερβάλλουσας παραγωγής χάλυβα συνεχίζει να αποτελεί πολιτικό και οικονομικό ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας, με σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανία χάλυβα και τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, ενώ έχει συντελέσει στις εντάσεις στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.
Ο κ. Ξανθάκος υποστήριξε την ευρωπαϊκή θέση, ότι παραμένει απόλυτη προτεραιότητα η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων και άλλων μορφών κρατικής στήριξης που στρεβλώνουν την αγορά, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.
Η Ε.Ε. έχει συνεισφέρει σημαντικά τα τελευταία 20 έτη σε αυτή την κατεύθυνση και αναμένει άλλους μεγάλους παραγωγούς να πράξουν το ίδιο.
Το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Υπερβάλλουσα Παραγωγή Χάλυβα συστάθηκε το Δεκέμβριο 2016, σε συνέχεια σύστασης των G2, με στόχο την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τις κυβερνήσεις, προς μία συνεκτική πολιτική για τη μείωση της υπερβάλλουσας παραγωγής χάλυβα.
Στο Φόρουμ συμμετέχουν 33 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ και των G20, που αντιπροσωπεύουν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο ΟΟΣΑ λειτουργεί ως facilitator, την προεδρία του οποίου, την τρέχουσα περίοδο, έχει η Αργεντινή.