«Η χώρα μας έχει πάρα πολλές δυνατότητες στον τουρισμό και τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι έλεγαν οι πρώτες εκτιμήσεις. Αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι δείγμα ότι από την πρώτη μέρα στο υπουργείο Τουρισμού εξετάσαμε τι έχει γίνει μέσα στην χρονιά και είδαμε ότι υπήρχαν πάρα πολλά πράγματα σχεδιασμένα στο χαρτί, αλλά παγωμένα και μη υλοποιημένα. Όμως, τα ξεπαγώσαμε γρήγορα, μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τις οποίες παθογένειες εμφανίστηκαν με έκτακτης μορφής γεγονότα, και τώρα είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε τα θετικά αποτελέσματα να έρχονται, αλλά και να προγραμματίζουμε τις τελευταίες ενέργειες, ώστε το κλείσιμο της χρονιάς να είναι αντάξιο των προσδοκιών που μία μεγάλη τουριστική δύναμη, όπως η χώρα μας, πρέπει να περιμένει.».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στην Πάτρα, μαζί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη.

Επίσης επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι δουλειές, που είναι ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν θα έλθουν χωρίς ανάπτυξη, διότι ανάπτυξη και τουρισμός είναι έννοιες αλληλένδετες», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να συζητήσουμε για κανενός είδους ανάπτυξη χωρίς να μιλάμε για τον τουρισμό» και «τουρισμός χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό και χωρίς συνεργασία δεν μπορεί να γίνει.»

«Η συνεργασία», συμπλήρωσε, «προϋποθέτει τη διαφάνεια και αυτή η διαφάνεια θα έρθει μόνο όταν υπάρχει τακτική επικοινωνία και τακτικός τρόπος συζήτησης και επίλυσης όλων των προβλημάτων.».

Με αφορμή λοιπόν τη συνεργασία, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στους στόχους της σύστασης περιφερειακού συμβουλίου τουρισμού, λέγοντας ότι «ως υπουργείο πήραμε αυτή την απόφαση, διότι θέλουμε να εξαλείψουμε τους άσκοπους ανταγωνισμούς και τις σπατάλες τις οποίες τις βλέπουμε καθημερινά, τόσο στη συνεργασία των περιφερειών με τους δήμους, όσο και στην συνεργασία του ΕΟΤ και του υπουργείου με τις περιφέρειες». Παράλληλα, σημείωσε, «θέλουμε να φέρουμε βέλτιστες πρακτικές από πιο αναπτυγμένες περιοχές σε άλλες περιοχές που δεν είναι τόσο αναπτυγμένες σε σχέση με το τουριστικό προϊόν και τέλος να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία διαφάνεια και ένα προγραμματισμό τέτοιο, ώστε να υπάρχουν για όλους σταθεροί και απλοί κανόνες, οι οποίοι θα επιτρέψουν στην κάθε περιφέρεια να αναπτύξει το τουριστικό της προϊόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Εξήγησε δε ότι «δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, θέλουμε να την αφήσουμε να αποφασίσει και ταυτόχρονα να την υποβοηθήσουμε, ώστε ο τρόπος που υλοποιεί να είναι τέτοιος, που θα φέρει τα μέγιστα αποτελέσματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη βελτίωση των οδικών υποδομών της Δυτικής Ελλάδας, γεγονός που συνδέεται με την τουριστική ανάπτυξη, ο Χάρης Θεοχάρης είπε ότι «είναι δεδομένη η προτεραιότητα για τον οδικό άξονα Πατρών- Πύργου και έχουν ήδη γίνει ανακοινώσεις από τον υπουργό Υποδομών τον κ. Καραμανλή και εμείς θα έλθουμε να επιβεβαιώσουμε τη σημασία της υλοποίησης αυτών των υποδομών, ώστε να υπάρχει πραγματική τουριστική ανάπτυξη».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «πραγματοποιούνται διυπουργικές συναντήσεις και ιεραρχούνται ζητήματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, δηλαδή ποια είναι τα πιο σημαντικά και ποια αυτά που θα φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι «η Δυτική Ελλάδα είναι μία περιοχή μεγάλων δυνατοτήτων και πολλών ευκαιριών, σε όλους τους τομείς, ασφαλώς και στον τουριστικό».

Ο περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχαία Ολυμπία, επισημαίνοντας ότι «είναι παράδοξο να διαθέτουμε έναν τέτοιο, παγκόσμιας εμβέλειας θησαυρό και να μην τον αξιοποιούμε για να βγούμε δυναμικά και με αυτοπεποίθηση στον έξω κόσμο». Για εμάς, συνέχισε, «η Ολυμπία και ο Ολυμπισμός δεν θα μείνει ένας τόπος που μία φορά κάθε δύο χρόνια θα ανάβει η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά πρέπει να γίνει ο τόπος που θα ανάβει κάθε μέρα τη φλόγα της ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας».

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης μίλησε και για τους εορτασμούς της επετείου των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, λέγοντας ότι «είναι μία εξαιρετική αφετηρία να δείξουμε προς κάθε κατεύθυνση το χθες, το σήμερα και το αύριο του τόπου μας». «Εδώ βρίσκεται η γενέτειρα της επανάστασης, αφού τα Καλάβρυτα αποτελούν τον ιστορικό τόπο της πρώτης σπίθας, ενώ το Μεσολόγγι αποτελεί το αιώνιο σύμβολο των “Ελεύθερων Πολιορκημένων”» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Ο άξονας Καλάβρυτα- Μεσολόγγι πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών και των εκδηλώσεων που θα γίνουν, δένοντας μάλιστα με τη γη της Ολυμπίας. Η φλόγα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών, δίπλα στη φλόγα του νεότερου ελληνισμού. Δεν είμαστε απλά η Δυτική Ελλάδα, Είμαστε η γη της φλόγας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ