Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε σήμερα, υποδεχόμενος στο Παρίσι τον Αργεντινό ομόλογό του Αλβέρτο Φερνάντες, πως «θα σταθεί στο πλευρό» του Μπουένος Άιρες κατά τις διαπραγματεύσεις του με το ΔΝΤ με στόχο να ελαφρύνει το χρέος της.

«Η Γαλλία θα σταθεί στο πλάι σας και θα κινητοποιηθεί στο πλαίσιο του ΔΝΤ και άλλων εταίρων της για να βοηθήσει την Αργεντινή να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης κι ενός βιώσιμου χρέους», τόνισε ο Μακρόν στις δηλώσεις του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η οικονομική κατάσταση της χώρας σας, είναι σαφές, αποτελεί για εμάς έναν λόγο ανησυχίας και κινητοποίησης, και πάντοτε εμείς στηρίξαμε την οικονομία σας, την ενσωμάτωσή της στην διεθνή χρηματοοικονομική κοινότητα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε», πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Η χαρά μου είναι απέραντη βλέποντας πως, προτού καν θίξουμε το θέμα, εσείς εκφράσατε την υποστήριξή σας. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας για εμάς», απάντησε από την πλευρά του ο Φερνάντες στην αντιφώνησή του.

«Η επίλυση του προβλήματος του χρέους είναι μία απαραίτητη συνθήκη για την ανάπτυξη και το ΔΝΤ οφείλει να γνωρίζει να αφουγκράζεται και να ακούσει την πρότασή μας», πρόσθεσε ο Φερνάντες, που εκτός από το Παρίσι επισκέφθηκε τη Ρώμη, τη Γερμανία και την Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας, ο κεντροαριστερός Φερνάντες ξεκίνησε μία ευρωπαϊκή περιοδεία με στόχο να αναζητήσει συμμάχους στην προσπάθειά του για μείωση του βάρους που το χρέος αποτελεί για την οικονομία της χώρας του, αποστολή που έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητά του.

Στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, ο πληθωρισμός έφθασε το 53,8% το 2019, ενώ ο δείκτης φτώχειας έχει φθάσει το 40%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας της Αργεντινής, τον Σεπτέμβριο του 2019 το χρέος έφθανε τα 311 δισεκ. δολάρια (το 91,6% του ΑΕΠ), με τα 44 δισεκ. δολάρια να αποτελούν το δάνειο από το ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του Φερνάντες είναι από τα 311 δισεκ. δολάρια να αναχρηματοδοτηθούν τα 121,9 δισεκ. (35,9% του ΑΕΠ) στους ιδιώτες πιστωτές, καθώς και τα 72,6 δισεκ. (21,4% του ΑΕΠ) με τους διμερείς φορείς και τους πολυμερείς οργανισμούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης