Στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουάριου επιστρέφει η αγορά ομολόγων καθώς συνεχίστηκε όλη την εβδομάδα η υποχώρηση των τιμών.

Το φάσμα του πληθωρισμού, παρόλο που στην ευρωζώνη τουλάχιστον οι ενδείξεις δεν είναι τόσο ισχυρές, συνεχίζει να ανησυχεί τους επενδυτές. Και τούτο διότι η άνοδος του πληθωρισμού θα οδηγούσε τις Κεντρικές Τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να υιοθετήσουν ταχύτερα μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες στο Φόρουμ των Δελφών, υποστήριξε ότι παρόλο που η αντίδραση των αγορών προεξοφλεί άνοδο του πληθωρισμού, τουλάχιστον στην ευρωζώνη δεν δικαιολογείται η ανησυχία αυτή που επικρατεί αι στις ΗΠΑ.

Το κλίμα αυτό επιβαρύνει περισσότερο τις περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης (Ιταλία, Πορτογαλία , Ελλάδα). Είναι ενδεικτικό ότι το περιθώριο των ιταλικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο ενώ η απόδοση του ιταλικού τίτλου ξεπέρασε το 1,095%.

Το ενδιαφέρον μετά ταύτα εστιάζεται στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στις 5 Ιουνίου, όπου εκτιμάται ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ).

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,061%, του 5ετούς στο 0,27% και του 15ετούς στο 1,31%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 1,06% από 1,02% έναντι -0,12% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2138 δολ., από 1,2078 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2123 δολ.