Αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να καταστρέφει τη χώρα, ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών λέει ότι έχει τις πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης και οραματίζεται την ανοικοδόμηση της χώρας του.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται , αλλά δεν υπάρχει τέτοια κλιμάκωση όπως κατά την διάρκεια των δύο πρώτων μηνών» της ρωσικής επίθεσης που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο υπουργός Οικονομικών Σέργκιι Μαρσένκο καθισμένος στο γραφείο του, μπροστά από την γαλάζια και κίτρινη σημαία της Ουκρανίας, στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνεχίζεται, αλλά όχι με τους ρυθμούς που είχαμε δει προηγουμένως», προσθέτει ο 41χρονος υπουργός, ο οποίος, όπως και πολλοί ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχει αντικαταστήσει το κοστούμι με πιο άνετα ρούχα και φορά ένα φούτερ με κουκούλα.

Μέχρι σήμερα, το τοπίο είναι καταστροφικό για την χώρα, η οποία ήταν ήδη μία από τις φτωχότερες της Ευρώπης πριν από την εισβολή και είδε εκατομμύρια των κατοίκων της να φεύγουν στο εξωτερικό, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει την μείωση του ουκρανικού ΑΕΠ κατά 35% φέτος, ο ίδιος ο Σέργκιι Μαρσένκο περιμένει βύθιση του ΑΕΠ κατά 45% έως 50% και αποτιμά τις καταστροφές σε αυτό το στάδιο για την ουκρανική οικονομία «σε περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έσοδα από τους τελωνειακούς δασμούς μειώθηκαν κατά 70%, τα φορολογικά έσοδα «κατά 25% έως 30%», οι εισαγωγές και οι εξαγωγές έχουν υποδιπλασιασθεί και ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 16% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, λέει.

Όμως, μετά τον αποτυχημένο στόχο της κατάληψης του Κιέβου, οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας και από την βόρεια Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή μέρους του πληθυσμού και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

«Η καταναλωτική ζήτηση αυξάνεται, οι συνδέσεις ανανεώνονται» στο Κίεβο και την ευρύτερη περιοχή του, λέει ικανοποιημένος ο Σέργκιι Μαρσένκο, ο οποίος θεωρεί ότι η επιστροφή των πρεσβειών στην ουκρανική πρωτεύουσα δίνει στους πολίτες το σύνθημα για να επιστρέψουν και να επαναλάβουν τις οικονομικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέσο επιβίωσης»

Αλλωστε, πολλές ουκρανικές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους στο δυτικό τμήμα της χώρας, που έμεινε σχετικά στο περιθώριο των εχθροπραξιών, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στην ανατολική και την νότια Ουκρανία, ενώ ρωσικά πλήγματα εκδηλώνονται σε ολόκληρη την χώρα.

Το Κίεβο δεν προβλέπει στάση πληρωμών ή αναδιάρθρωση του χρέους. «Μας χρειάζονται πέντε δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού», εξηγεί ο υπουργός, προτεραιότητα του οποίου είναι πλέον η διασφάλιση της συνεχούς ροής της διεθνούς οικονομικής βοήθειας.

«Ζητούμε αυξημένη οικονομική υποστήριξη, αλλά το τίμημα είναι επίσης αυξημένο. Για μας είναι μέσο επιβίωσης», διαπιστώνει ήρεμα ο Σέργκιι Μαρσένκο.

«Η Ουκρανία είναι πλέον το προκεχωρημένο φυλάκιο του αγώνα για την δημοκρατία. Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτόν τον πόλεμο και έχουμε ανάγκη από όπλα, πόρους και κυρώσεις» κατά της Μόσχας, λέει.

Οι πόροι είναι αναγκαίοι για να πολεμήσουμε, αλλά επίσης και για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την διεθνή κοινότητα να καταρτίσει ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την χώρα του.

«Πρέπει να κατευθύνουμε τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», λέει ο υπουργός Οικονομικών.

«Οταν ο κατακτητής μπαίνει στο ουκρανικό έδαφος, κλέβει. Το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει υποδομές, επιχειρήσεις, να σκοτώνει ανθρώπους: τα σιτηρά κλάπηκαν, όπως και ορυκτοί πόροι».

«Εχουμε να κάνουμε με κλέφτες “μπήκαν στο σπίτι” και σήκωσαν ό,τι ήθελαν», λέει.

Ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι οι υποδομές που έχουν ζωτική σημασία για την οικονομία είναι αυτές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές και πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση.

«Βασικός στόχος είναι να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να επιστρέψουν στα απελευθερωμένα εδάφη και στην κανονική ζωή με ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο και άλλες υποδομές, όπως οι δρόμοι και οι γέφυρες», καταλήγει ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης