H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να σχεδιάζει τον περιορισμό της στήριξης που παρέχει στο τέλος του έτους, αλλά ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να αυξηθεί βραδύτερα από ό,τι αναμενόταν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, εν μέσω μείωσης της ζήτησης από την Κίνα, υψηλότερων επιτοκίων για όσους δανείζονται σε δολάρια σε όλο τον κόσμο και νευρικών αγορών ομολόγων στην Ιταλία, όπου η νέα κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τις δαπάνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντράγκι δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να αναμένεται ότι θα σταματήσει η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, επιβραδύνοντας την αύξηση των τιμών, αλλά προειδοποίησε για την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές.

«Αν οι επιχειρήσεις αρχίσουν να αισθάνονται μεγαλύτερη αβεβαιότητα όσον αφορά τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, η πίεση των περιθωρίων κέρδους θα μπορούσε να είναι πιο επίμονη», είπε ο Ντράγκι σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Αυτό θα επηρέαζε την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται ο δομικός πληθωρισμός και συνεπώς την πορεία του πληθωρισμού που αναμένουμε τα επόμενα τρίμηνα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «έχουν αυξηθεί οι αβεβαιότητες γύρω από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ εξακολουθεί να θεωρεί τους κινδύνους αναφορικά με τις προοπτικές για την ανάπτυξη ως γενικά ισορροπημένους, αλλά θα επανεκτιμήσει την κατάσταση τον Δεκέμβριο, όταν θα είναι διαθέσιμες οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, στο τέλος του έτους και έχει διαμηνύσει στους επενδυτές να περιμένουν αργά στο 2019 την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011.

Ο Ντράγκι επέμεινε σε αυτά τα σχέδια με την ομιλία του, αλλά προειδοποίησε ότι μία μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη, λόγω της επίπτωσης από την αύξησή του στις ΗΠΑ ή της μετάδοσης από την Ιταλία, θα μετέβαλε την πορεία των επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες ή οι συνθήκες ρευστότητας γίνουν πολύ πιο σφιχτές ή αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν, η αντίδρασή μας είναι καθορισμένη», είπε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι «αυτό θα αντανακλάται σε μία προσαρμογή της αναμενόμενης πορείας των μελλοντικών επιτοκίων».

Ο Ιταλός Ντράγκι δεν ανέφερε ονομαστικά την Ιταλία στην ομιλία του, αλλά προειδοποίησε για τον κίνδυνο διεύρυνσης των spreads (διαφορών) στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, τα οποία δείχνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά μίας χώρας.

«Η έλλειψη δημοσιονομικής προσαρμογής σε χώρες με υψηλό χρέος αυξάνει την αδυναμία τους σε σοκ, είτε αυτά προκαλούνται αυτόνομα, επειδή αμφισβητούν τους κανόνες της αρχιτεκτονικής (της Ευρωζώνης), είτε είναι εισαγόμενα μέσω της χρηματοπιστωτικής μετάδοσης», τόνισε.

«Έως τώρα, η αύξηση των spreads στα κρατικά ομόλογα περιορίζεται ως επί το πλείστον στην πρώτη περίπτωση και η μετάδοση μεταξύ των χωρών είναι περιορισμένη», σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης