Ο Ρώσος υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Μαξίμ Ορέσκιν, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Νταβός, έδωσε το περίγραμμα της παρούσας δυναμικής της ρωσικής οικονομίας, χαρακτήρισε τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη ως σχέσεις αναγέννησης και αναφέρθηκε στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων ρωσικών κρατικών εταιρειών και στις προοπτικές της συμμετοχής σ’ αυτές ξένων επενδυτών.
Η κυβέρνηση της Ρωσίας ακολουθεί μια συνετή οικονομική πολιτική, ασχολείται προοδευτικά με την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων στο εσωτερικό της χώρας, τα οποία θα πρέπει να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της ρωσικής οικονομίας. Οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα αυτή την προσπάθεια.
Σε μεγάλο βαθμό οι κυρώσεις συνιστούν προσπάθεια των δυτικών χωρών να επιλύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, ενώ η ζημιά που προκαλούν στην Ρωσία συνίσταται στο ότι περιορίζουν τον φιλελευθερισμό στην χώρα.
Χάρη στις συνεπείς πρωτοβουλίες, που προσανατολίζονται σε δομικές βελτιώσεις της κατάστασης μακροπρόθεσμα, στην Ρωσία δημιουργούνται πρόσθετες δυνατότητες για επενδύσεις και για την διεθνή συνεργασία.
Αυτή την εικόνα για την Ρωσία παρουσίασαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας και πρωτίστως ο Ρώσος υπουργός οικονομικής ανάπτυξης.
«Στην Ρωσία προσπαθούμε βήμα προς βήμα να οικοδομήσουμε μια σταθερή οικονομία, η οποία θα λειτουργεί αποτελεσματικά σε μακροπρόθεσμη προοπτική για την ευημερία όλων των κατοίκων της» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός ανάπτυξης Μαξίμ Ορέσκιν. Προσπαθούμε να ενεργήσουμε προοδευτικά. Μετά τα χρόνια της κρίσης του 2014-2015, πετύχαμε μια μακροοικονομική σταθερότητα, και έναν στοχευμένο πληθωρισμό. Τώρα περνάμε σε ένα νέο επίπεδο. Στον κατάλογο της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business, η Ρωσία ήδη πέρασε δυναμικά στην 21η θέση».
Η ρωσική κυβέρνηση συζητάει σε κλειστό κύκλο μερικές συμφωνίες που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα με ξένους επενδυτές, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ορέσκιν, κατά την διάρκεια του πάνελ με τίτλο «Θα διατηρήσουμε ανταγωνιστική την Ρωσία» που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός. Ο Ορέσκιν δεν αποκάλυψε τους συνομιλητές της ρωσικής κυβέρνησης στον τομέα αυτό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν ετοιμάζετε συμφωνίες, δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται, δεν πρέπει να συζητούνται δημοσίως, ούτε να λέγεται με ποιόν διεξάγουμε συνομιλίες, για ποιο πράγμα συζητάμε».
Κατά την άποψη του Ρώσου υπουργού οικονομικής ανάπτυξης, υπάρχει μια σειρά περιουσιακών στοιχείων «τα οποία θα γίνουν θετικά για την ρωσική οικονομία», εάν γίνουν επενδύσεις από ξένους επενδυτές. «Εργαζόμαστε μαζί τους προς αυτή την κατεύθυνση, πάνω σ αυτά τα περιουσιακά στοιχεία», επεσήμανε ο Ορέσκιν, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο με ποιες χώρες συζητούνται οι συμφωνίες.
Ως παράδειγμα ο Μαξίμ Ορέσκιν ανέφερε την συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας εξόρυξης και επεξεργασίας διαμαντιών Alrosa. «Τα τελευταία δύο χρόνια δύο φορές πουλήσαμε ένα μέρος του ποσοστού που κατέχει η κυβέρνηση. Υπάρχει μια εξαιρετική σύνθεση επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ξένων επενδυτών, οι οποίοι συμμετέχουν σ’ αυτή την εταιρεία, η οποία έχει παρά πολύ καλές αποδόσεις» δήλωσε.
Στο εγγύς μέλλον το υπουργείο Οικονομικής ανάπτυξης σχεδιάζει να διαμορφώσει ένα προβλέψιμο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων για το διάστημα 2020-2022. Κατά την συνάντηση που είχε ο Ρώσος υπουργός οικονομικής ανάπτυξης με εκπροσώπους της Ένωσης Ευρωπαίων Επιχειρηματιών, δήλωσε ότι «εάν μεγάλοι επενδυτές εκδηλώσουν κάποιο συγκεκριμένο ενδιαφέρον να επενδύσουν σε κρατικές επιχειρήσεις, το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί».
Πηγές: Kommersant, Vedomosti