Η απειλή ενός μεγάλης κλίμακας παγκόσμιου εμπορικού πολέμου και οι αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων αποτελούν τους κυρίαρχους παγκόσμιους κινδύνους, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) εν όψει της ετήσιας συνόδου του στο Νταβός της Ελβετίας την επόμενη εβδομάδα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι κυβερνοεπιθέσεις και η κλιματική αλλαγή εμφανίζονται, επίσης, ψηλά στη λίστα των πιθανών απειλών, η οποία καταρτίσθηκε με βάση τα αποτελέσματα έρευνας μεταξύ περίπου 1.000 πολιτικών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών ηγετών για λογαριασμό του ομίλου που διοργανώνει τη σύνοδο του Νταβός.
Η έκθεση, που αναλύει τους παγκόσμιους κινδύνους και τις παγκόσμιες τάσεις σε έναν 10ετή ορίζοντα, αναφέρει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο του και ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.
«Απλά δεν έχουμε τα πυρομαχικά να αντιμετωπίσουμε τη μορφή της επιβράδυνσης που μπορεί να έχουμε με βάση τη σημερινή δυναμική», δήλωσε ο πρόεδρος του WEF, Μπέργκε Μπρέντε.
Η οικονομική πολιτική, που ήταν κάποτε ένας τρόπος για αμοιβαίο όφελος στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ αντιπάλων, «θεωρείται τώρα συχνά ως μέσο στρατηγικού ανταγωνισμού», σημειώνει η έκθεση.
Η χαλαρή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που οδηγεί σε μαζικές απάτες και κλοπές δεδομένων θεωρείται, επίσης, σημαντικός παγκόσμιος κίνδυνος από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Οι παραβιάσεις δεδομένων επηρέασαν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη το 2018.
«Η πιθανή αδυναμία σημαντικών τεχνολογικών υποδομών έχει γίνει όλο και περισσότερο πηγή ανησυχίας για την εθνική ασφάλεια», καθώς οι χάκερ αποκτούν πρόσβαση σε συστήματα κρατικών εταιρειών κοινής ωφέλειας, σημειώνει η έκθεση.
Η έκθεση θα διαμορφώσει την ατζέντα της συνόδου του Νταβός, στην οποία θα συμμετάσχουν παγκόσμιοι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες.
Οι γεωπολιτικές διαιρέσεις «θα περιπλέξουν κάθε προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση σε θαρραλέες προσπάθειες για αναθεώρηση του παγκόσμιου καπιταλισμού», σημειώνεται.