Τα κρατικά ομόλογα δεν είναι πλέον το ασφαλές καταφύγιο που ήταν κάποτε, σύμφωνα με τον Martin Hagelskjaer Nielsen, επικεφαλής ευρωπαϊκών καλυμμένων ομολόγων στη Nordea Asset Management.

Όπως τονίζει, τα καλυμμένα ομόλογα αντιπροσωπεύουν μια καλή εναλλακτική λύση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το προφίλ κινδύνου των καλυμμένων ομολόγων είναι συγκρίσιμο με τις τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες είναι εγγυημένες μέχρι 100.000 ευρώ.
Τα τελευταία 200 χρόνια, ούτε ένα ευρωπαϊκό καλυμμένο ομόλογο δεν έχει κηρύξει default».

Ο Nielsen χρησιμοποιεί μερικά πρόσφατα παραδείγματα τα οποία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του. Ενώ οι επενδυτές των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρέθηκαν αντιμέτωποι με σημαντικές ζημίες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας ανέκαμψαν πλήρως.
Οι πιστωτές υπέστησαν επίσης πτωχεύσεις στην Ισλανδία το 2008 και στην Κύπρο το 2012, ενώ τα καλυμμένα ομόλογα δεν υπέστησαν ζημίες.

Η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς καλυμμένων ομολόγων αγγίζει τα 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των assets αυτών να βρίσκεται στη Δανία και τη Γερμανία, επισημαίνει. Τα καλυμμένα ομόλογα είναι επιτυχημένα κυρίως λόγω του γεγονότος ότι είναι τιτλοποιημένα από μια δυναμική ομάδα περιουσιακών στοιχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντίθεση με άλλες αγορές σταθερού εισοδήματος, η επιρροή της ΕΚΤ στην αγορά καλυμμένων αξιογράφων είναι αμελητέα.

«Η ΕΚΤ μείωσε ήδη τις αγορές καλυμμένων ομολόγων με την πάροδο του χρόνου και αγόρασε μόνο 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα, από τον Ιούλιο του 2016, σε μέσο όρο.
Αυτή η μείωση δεν επηρέασε καθόλου την αγορά των καλυμμένων ομολόγων, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί μία από τις αγορές με μεγαλύτερη ρευστότητα» τονίζει ο Nielsen.

«Κατά την άποψή μας, το τέλος του Προγράμματος Αγοράς Καλυμμένων Ομολόγων της ΕΚΤ θα είναι ένα θετικό γεγονός, καθώς θα δημιουργήσει πολλές ακόμη αγοραστικές ευκαιρίες», καταλήγει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης