Νευρικότητα και διακυμάνσεις κυριάρχησαν στην αγορά ομολόγων την εβδομάδα που πέρασε. Ο κίνδυνος διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, απειλεί την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, εξώθησαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 μηνών.
Οι καθησυχαστικές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ, η οποία επανέλαβε χθες ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι πρόσκαιρη «έδωσαν μια ανάσα» στην αγορά με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υποχωρήσουν ελαφρώς.
Εκτός όμως από τον πληθωρισμό, οι επιπτώσεις από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου αρχίζουν να γίνονται ορατές πλέον και στο Εμπορικό Ισοζύγιο της Ευρωζώνης, καθώς το πλεόνασμα του «εξανεμίστηκε» τον Αύγουστο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.
Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο επίπεδο του 0,90%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 0,14% από το 0,12% και του 15ετούς στο ανέβηκε στο 1% από το 0,987%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 66 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,90% από 0,93% έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,09%.
Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1592 δολ. από το τα 1,1597 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Τα ικανοποιητικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ στήριξαν την ισοτιμία του δολαρίου καθώς οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο (320.000), καταγράφοντας χαμηλό (293.000) από τον Μάρτιο του 2020. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι ενισχύεται η απασχόληση στην αμερικανική οικονομία.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1602 δολ.