Νέο μεγάλο ράλι καταγράφουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, στον απόηχο των εκθέσεων του ΔΝΤ αλλά και λόγω (κυρίως) των θετικών εξελίξεων που αναμένονται γύρω από τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου του Ταμείου.

Η εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup, αντίθετα με αυτό που είχε διαμηνύσει αρχικά η ελληνική κυβέρνηση – ότι είναι non event καθώς η χώρα διαθέτει μεγάλο cash buffer, αποδεικνύεται πως αποτέλεσε τον καταλύτη που “ξεκλείδωσε” τις διαθέσεις πολλών χαρτοφυλακίων, τα οποία πλέον ποντάρουν σε περαιτέρω εξελίξεις και κυρίως σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P στις 26 Απριλίου καθώς και σε μία νέα έξοδο στις αγορές.

Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου αγγίζει και πάλι νέα ιστορικά χαμηλά και διαμορφώνεται στο 2,162% με πτώση της τάξης του 3,7% από χθες, ενώ να θυμίσουμε πως το επιτόκιο της έκδοσής του στα τέλη Ιανουαρίου ήταν στο 3,60%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου λήξης 12 Μαρτίου 2029 το οποίο εκδόθηκε με επιτόκιο 3,90%, καταγράφει επίσης ισχυρή βουτιά και διαμορφώνεται στο 3,34% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2005 και κοντά στα ιστορικά χαμηλά του 3,21% που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2005, με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου να είναι στις 338 μονάδες βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως παρά τη βελτίωση, το ελληνικό spread παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη, ενώ πριν 14 περίπου χρόνια όπου η απόδοση του 10ετούς ήταν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, το spread διαμορφωνόταν στις μόλις 20 μονάδες βάσης. Αυτό υπογραμμίζει το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη βελτίωση το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παραμένει σε υψηλά επίπεδα .

Η Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Κυριακή στην Ουάσινγκτον, αναμένεται από την αγορά ότι θα δώσει “ειδήσεις” σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανείου του ΔΝΤ.

Εάν αυτό το αίτημα πάρει το πράσινο φως των θεσμών και εγκριθεί στη συνέχεια από τον ESM, θα βοηθήσει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διατηρώντας ωστόσο παράλληλα και τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα – το οποίο και θέλει η Γερμανία – γεγονός που στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές ενώ λειαίνει ακόμη περισσότερο το έδαφος για την επόμενη έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ.

Με πληροφορίες Capital